Nederland moet veel meer investeren in Defensie, aldus de NAVO. We wisten het eigenlijk allemaal wel, maar de NAVO heeft het nog maar eens
bevestigd: Nederland geeft veel te weinig uit aan Defensie. De bevindingen van de organisatie: Nederland geeft maar 1,14% van de
begroting uit aan Defensie, terwijl dit bij NAVO-leden gemiddeld 1,43% is. Dit en meer staat in het
NATO Defence Planning Capability Review, dat minister Plasschaert naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Maar is het genoeg om de Nederlandse politiek eindelijk eens wakker te schudden?
Bezuiniging na bezuiniging treft Defensie al jarenlang in ons land. Duidelijk is, dat deze afdeling de laatste decennia een snoeppot is geworden: als er ergens anders geld voor nodig was, werd dat dan maar uit het potje voor Defensie gehaald. Onze militairen zijn letterlijk en figuurlijk uitgekleed wat betreft een degelijke uitrusting, en de laatste tanks zijn ook verkocht aan de hoogste bieder.
Het is een trend die al jaren bestaat in Europa. Het is waar dat het Europese continent statistisch gezien sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zo weinig gewapende conflicten heeft gezien. In vergelijking met vorige eeuwen is het in Europa, zelfs met de dreiging van maniakken als ISIS-strijders, hartstikke rustig en veilig. Maar de conclusie die getrokken wordt naar aanleiding van deze observatie is geheel onjuist geweest. Het 'tijdperk van de diplomatie' zou zijn aangebroken, en militair ingrijpen zou niet langer nodig zijn. Waarom dan nog een sterk, duur leger onderhouden? "Wegbezuinigen die overbodige soldaatjes!" klonk het in menig parlement. En de trieste waarheid is dat niet alleen Europa zich hieraan schuldig heeft gemaakt: ook de Verenigde Staten hebben een kleiner leger dan ooit tevoren.
Toch is het zeker geen wereldwijde trend. China bouwt vliegdekschepen, en Rusland blijft haar leger uitbreiden. En niet te vergeten: in het Midden-Oosten staat al jaren terreurorganisatie na terreurorganisatie na elkaar op, klaar om het Westen eens weg te vagen. Allemaal partijen die historisch gezien nu niet echt bij hebben gedragen aan onze veiligheid en de stabiliteit van de wereld in het algemeen. Het is dus duidelijk: terwijl onze vijanden zich tot de tanden toe bewapenen, leven wij nog in de waan dat we met woorden elk conflict wel weten op te lossen. Dat is ook helemaal geen loze gedachte.. zolang je maar een leger achter je hebt staan om die woorden kracht bij te zetten.