In Mexico woedt al jaren een verschrikkelijke drugsoorlog waarbij zeker 100.000 Mexicanen zijn omgekomen.
Move over, ISIS. Bart Schut legt
op Jalta uit waarom de situatie in Mexico vergelijkbaar is met die van delen van Syrië en Irak. De Mexicaanse drugsoorlog is erger dan ISIS. Klinkt een tikkie vergezocht, die vergelijking? Helaas niet.
In het Centraal-Amerikaanse land Mexico zijn er sinds 2006 meer dan 100.000 Mexicanen overleden door de drugsoorlog. Dan gaat het om burgers, militairen, politie-agenten en natuurlijk leden van de talloze drugskartels die Mexico rijk is. Nog eens 1,5 miljoen Mexicanen zijn op de vlucht geslagen. 25.000 Mexicanen zijn nog steeds vermist.
Schut vergelijkt de praktijken van de Mexicaanse drugskartels met die van de islamitische terreurorganisatie ISIS. Hij schrijft,
en ik citeer:
Een van de favoriete manieren van de drugsbendes vermeende - tegenstanders te vermoorden is onthoofding. De parallellen met de Islamitische Staat in Irak en Syrië liggen voor de hand, wat Al-Jazeera columnist en docent aan de Universiteit van Arizona Musa al-Gharbi tot de conclusie deed komen dat het Westen alleen in oorlogsmisdaden is geïnteresseerd wanneer deze door moslims worden gepleegd en dat gelijke of ergere gruweldaden Latijns-Amerika worden genegeerd. De kartels zijn erger dan IS, schreef Al-Gharbi, en gaf als voorbeeld: (het Westen) was woedend toen IS 1500 Yezidi-vrouwen ontvoerde, seksueel geweld tegen hen pleegde en hen als slavinnen gebruikte. Maar de ontvoeringen en vrouwenhandel door de kartels zijn vele malen erger. Deze gebruiken tienduizenden Mexicaanse burgers als slaven voor hun ondernemingen en gebruiken systematisch verkrachting als wapen in de strijd. En inderdaad, het lijkt erop dat de narcos in Mexico er net als de Islamitische Staat een eigen doodscultus op nahouden, compleet met rituelen, heiligen en kerken (de naam van het Tempelierskartel spreekt boekdelen).
Een veelgehoorde reactie (van mensen die er geen verstand van hebben) is dat Mexico moet stoppen met de oorlog tegen drugs. Dat is echt te makkelijk. Wie denkt dat het dan allemaal vanzelf wel goedkomt met het land doet aan wensdenken en heeft een enorm bord voor de kop.
De zeer gewelddadige en moordlustige drugskartels staan het vanzelfsprekend niet toe dat zij hun handel kwijtraken door legalisering. No way, José, schreeuwen zij in koor. Politie, leger en overheid zijn te corrupt, dus de vraag is of er ooit wat gaat veranderen aan de situatie in Mexico. Zoals Schut zegt: "Uiteindelijk lijkt het weinig voor de hand te liggen dat er echt iets verandert in Mexico." Ik denk dat hij gelijk heeft.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.