Niet de levens, die door explosies en moordpartijen aan een bruut einde kwamen deden Merkel tot actie overgaan, evenmin de grote hongersnood waardoor duizenden mensen in pure ellende en wanhoop leven. Maar, de Khashoggi-zaak was de druppel. Duitsland heeft besloten om wapenleveranties aan Saoedi-Arabië, na drie jaar conflict in Yemen, stop te zetten. Waarom deed Merkel dit niet eerder?
Volgens Merkel is de zaak Khashoggi voldoende om de wapenleveranties te stoppen aan Saoedi-Arabië. Toen Prins Mohammad bin Salman al-Saoed eerder dit jaar topambtenaren en prinsen in het gevang stopte vond zij het nog niet nodig om iets te ondernemen. Toen was het vrij stil in Berlijn. Het is ironisch dat in het Yemen-conflict de EU en Merkel wederom falen om ook maar enigszins consistent en logisch over te komen. Niet alleen als je vanuit een humanistische wijze naar de situatie in Yemen kijkt is haar late besluit onbegrijpelijk. Iemand met principes had namelijk al eerder een besluit genomen en wapenexport gestopt. En vanuit een praktisch standpunt gezien is haar besluit dus vooral een teken van zwakte, de Saoedi's zijn wellicht geen lieverdjes, maar dan had je eerder moeten ingrijpen.
Ook Marietje Schaak (D66, Europees Parlement) vond het eens tijd om haar principes te laten zien. Daarom berichtte ze op haar Twitter al een tijdje over het onderwerp. Zelfs zij stelt Merkels timing ter discussie, maar zoals Schaak terecht zegt: 'beter laat dan nooit'. En dit is illustratief voor hoe de Europese leiders tegenwoordig zijn: papieren tijgers. Met persberichtleiderschap. Totaal los gezongen van iedere normale burgerrealiteit. Arriveren op hun werk doen ze in helikopters en dure Audi's. De taal die zij spreken lijkt buitenaards en van andere categorie dan die van de 'gewone man'.
https://twitter.com/MarietjeSchaake/status/1054094968627838978
Rutte zei onlangs 'de onderste steen moet boven' en ook Frankrijk en Engeland willen onderzoek. Waarom de zaak Khashoggi zoveel interessanter is voor de Europese leiders dan de duizenden kinderen die verhongeren blijft dan ook de vraag. Wat maakt deze ene journalist zo belangrijk in hun optreden in de media? Waarom wordt Khashoggi aangegrepen om uitspraken te doen over het conflict en de wapenexport stop te zetten? Want de burgeroorlog duurt al drie jaar in Yemen, en de rol van Saoedi-Arabië staat al veel langer ter discussie. Daar doet het verdwijnen van Khashoggi niets aan af. De vraag waarom ze niet eerder tot een juist besluit kwam blijft hangen, maar is een essentiële vraag om beter te begrijpen wat er nu precies in de hoofden van de Europese leiders schuilgaat.