Nog niet bekomen van alle warmtepompen, elektrische auto's en alle andere peperdure milieumaatregelen die Den Haag u binnenkort laat nemen? Pech gehad! De volgende dient zich al aan: E10-brandstof. Een nieuwe "biobrandstof" waar zo'n beetje alles aan schort, maar u zal het tóch moeten gaan tanken. Energie-expert RPML legt uit waarom dat een stompzinnig idee is.
Het blijft dweilen met de kraan open met de huidige politiek. Wiebes stopt de subsidies op elektrische auto’s omdat ze alleen maar geld kosten en niets opleveren, en twee jaar later wil hij de subsidies op dezelfde elektrische auto’s weer introduceren terwijl er in de tussentijd niets veranderd is.
Intussen hebben ze bij de VVD weer iets nieuws gevonden om de deugmensen naar de mond te praten: E10-brandstof! E10 is een mengsel van 90 procent fossiele brandstof en 10 procent bio-ethanol. Deze toevoeging is een alcohol dat gemaakt wordt van onder meer tarwe en olie uit planten en zaden. In onder anderen Duitsland, Frankrijk en België is de brandstof al lang verkrijgbaar aan de pomp. De grootschalige introductie in ons land staat gepland voor volgend jaar, maar over de details van de verplichte invoering is nog weinig bekend.
Biobrandstoffen zijn volgens een artikel uit Trouw van 2 december 2017 vooral slecht: ze maken dat brandstof wordt verbouwd in plaats van voedsel, en netto is de CO2 juist hoger door het gebruik van biobrandstof. Ook leidt het gebruik van biobrandstof tot een hoger verbruik van de motor (tot 10%, dus netto is het effect nul).
Maar liefst 174 Nederlandse klimaat- en milieuwetenschappers stuurden de minister vorig jaar al een brief om hierop te wijzen, maar ach, wat klinkt het lekker populair om weer met iets ‘nieuws’ te komen toch? Ook de film van Marijn Poels met de herhaalde quote ‘Wo gibts hier Kartoffeln?’ laat duidelijk zien wat de desastreuze effecten zijn: boeren verbouwen liever brandstof dan voedsel; het voedsel importeren we dan wel uit verre oorden.
Een rondje internet maakt duidelijk: E10-brandstof is een uitermate slechte keuze voor het milieu, maar ach, wie interesseert dat, het gaat om dadendrang te tonen, niet om werkelijke oplossingen aan te dragen.