Voor Europa brengt de massale immigratie vanuit Afrika al veel problemen, maar voor de Afrikaanse landen is het vaak nog erger. Deze intercontinentale massabeweging moet tot een halt geroepen worden, want uiteindelijk mondt het uit in onmenselijke praktijken. Zo moet het Noord-Afrikaanse land Algerije al noodmaatregelen nemen, zoals migranten uitzetten in de woestijn, vlakbij het buurland Niger. Algerije heeft het afgelopen jaar meer dan 13.000 Afrikaanse migranten uitgezet in de Sahara, in het grensgebied met Niger. Onder de teruggestuurde migranten waren zwangere vrouwen en kinderen. Zonder extra water of voedsel werden ze door Algerijnse gendarmes gedwongen om door het hete woestijnzand naar buurland Niger te lopen, vaak met fatale gevolgen.
De meeste migranten komen uit landen uit de Afrikaanse sub-Sahara. Ze wonen verspreid over Algerije en worden door de autoriteiten massaal opgepakt en op bussen naar het zuiden gezet. Daar worden ze gedropt, midden in het niemandsland.
Onder de migranten staat het punt waar ze worden uitgezet bekend als 'Point Zero'. De hitte - temperaturen van boven de 45 graden zijn niet ongewoon - en droogte zijn genadeloos. Wie de weg kwijtraakt tussen de uitgestrekte zandduinen, moet het geluk hebben te worden opgepikt door een reddingsteam van de Verenigde Naties.
Als de Noord-Afrikaanse landen en de Europese Unie niet met een gezamenlijke oplossing komen, of een samenwerking aangaan, dan zullen dit soort scenario's zich steeds vaker voordoen. Dit betekent dat er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden en de aanzuigende werking gestopt dient te worden. Mensen blijven opnemen in Europa zorgt juist voor die aanzuigende werking.
Het idee zoals VVD'er Azmani en de Europese president
Donald Tusk hebben voorgesteld, namelijk een 'Fort Europa' is een goed idee om de mensen buiten te houden en de smokkelaars op te sporen en te stoppen. We modderen nu te veel en te lang voort. Dat kan niet zo door blijven gaan. Niet voor de mensen in Europa, maar ook niet voor de mensen in Afrika.