Vandaag vind een debat plaats in de Tweede Kamer over spionage van state actors via onder meer het internet. Sadet Karabulut (SP) legde de nadruk op de aanvallen van onder meer Moskou op internationale organisaties en ook de VVD vroeg om meer aandacht voor veiligheid voornamelijk voor de inlichtingendiensten zoals de AIVD. Ook spreekt de VVD over zogenaamde 'Poetinfluisteraars', dat zijn mensen die de Russische president Poetin verdedigen. De boodschap in de Kamer was duidelijk maar dhr. Koopmans (VVD) eindigde uiteindelijk met kerstwensen en dat was wel zo prettig. Want de koude oorlog met Rusland is natuurlijk niet zo positief voor Nederland. Zelfs economische projecten staan er door onder druk. Zoals de Nordstream 2.
Karabulut wilde het gesprek toch anders aanvliegen en reageerde vervolgens met de vraag of de Verenigde Staten ook eenzelfde veroordeling kunnen verwachten als Moskou. Maar de VVD stelt dat dit toch van geheel andere orde is en dus ook anders moet worden behandeld. Koopmans vond dat dus niet het juiste gesprek in het kader van gesprekken over spionage. Karabulut weet natuurlijk van geen ophouden: 'Wat vind u van de beïnvloeding door Rusland én de Verenigde Staten van verkiezingen in andere staten?'. Koopmans had hier dus geen zin en herhaalde nogmaals waar het voor hem om gaat: 'Het gaat hier om de Nederlandse veiligheid'.
En toen kwam Kuzu van de Turkse partij DENK. Wederom een mooie taalkundige vergelijking waarbij de VS en Rusland in zowel aard als omvang als gelijken worden genoemd. En inderdaad er gaat behoorlijk wat mis, maar wat de SP en DENK niet lijkt te beseffen is dat de vriendschap tussen Europa en de Verenigde Staten belangrijk is voor Nederland. Dus er hangt natuurlijk wel enige politieke correctheid rondom het debat over spionage. We weten dus dat de Russen het doen en de Amerikanen ook. Voor het debat over spionage voert het simpelweg te ver om morele duiding te geven aan beide actoren, we moeten de Nederlandse veiligheid voorop stellen. Als we voortdurend commentaar leveren op anderen dan gaan die anderen zich vanzelf meer met ons bemoeien.