Leestips! De zaterdagbijlage van 8 februari 2014

Geen categorie08 feb 2014, 10:00
Op zaterdagen zal de redactie van DDSFI proberen u wekelijks een portie leesvoer voor het weekend mee te geven: tien artikelen die wij gaande de week selecteren uit de vloed van stukken over 'de toestand in de wereld': onze Zaterdagbijlage. Soms zullen dit artikelen zijn over zaken die niet aan bod zijn gekomen, andere vertegenwoordigen een visie die niet de onze is, maar desalniettemin van belang om kennis van te nemen en weer andere zijn bedoeld als 'kennisoverdracht'.
We geven de titel (wat direct ook de link is), en daaronder een korte beschrijving waar het artikel over gaat.
 
Bespreking van het boek How Latin America Weathered the Global Financial Crisis, van voormalig centraal bankier van Chili, José De Gregorio.
ECB rapport uit 2009 waarin de voorwaarden van een eventuele €-exit worden opgesomd.
Aldus de NRC, afgelopen maandag. In mei 2010 deden Noord-Europese banken met grote hoeveelheden Grieks schuldpapier de toezegging dat zij Griekenland niet zouden laten vallen. Maar zij deden het tegenovergestelde. In de link het rapport (pdf) waaruit dat zou moeten blijken.
Al van juli vorig jaar, maar actueel: voor iedereen een EU-basisinkomen van € 200 per maand, gefinancierd uit een 20% belasting van de BTW-grondslag. Je moet er maar op komen.
Kan een financiële sector te groot zijn, of te geconcentreerd? Is toetreding door buitenlandse banken aantrekkelijk of niet? Dit overzicht van de empirische literatuur over de relatie van financiële markten en groei biedt beleidsmakers handvatten om deze vragen te beantwoorden. In bovenstaande link kunt u dit CBS rapport downloaden.
Column van DFT-goeroe Rob Koenders over de -volstrekt voorspelbare- grote kapitaalvlucht naar 'veilige' havens.
Volgens professor Andreas Fischer-Lescano zijn de bezuinigings- en hervormingsmaatregelen van de troika, zoals vastgelegd in de MOU's met de betreffende landen, zowel in strijd met de mensenrechten als met het internationale EU-recht. Via de link is tevens diens onderzoeksrapport te downloaden.
Interessante Britse studie naar de voor- en nadelen van een Brixit. Al uit 2012, maar actueler dan ooit.
Column van Hugo Dixon waarin hij stelt dat de enige mogelijkheid voor ECB is om -in navolging van de Fed- tot forse geldverruiming over te gaan (om vermeend deflatiegevaar tegen te gaan).
Drie verschillende visies van drie Nederlandse economen.
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten