Steeds meer groeperingen in de samenleving komen in opstand. Pensioenfondsen, vastgoedfondsen, het MKB, consumentenbonden, burgers, multinationals, noem maar op. De gehele oppositie is tegen, maar de coalitie blijft achter het plan staan. Tenminste, tot nu toe leek dat zo, maar leden van D66 komen stukje bij beetje steeds meer in opstand tegen het plan waar hun partij deel van uitmaakt.
Partijgenoten zijn de afgelopen tijd samengekomen om via zogeheten moties de fractie op andere gedachten te brengen. Motieschrijver Marcel Steeman bespeurt in de partij grote ontevredenheid over de maatregel. ,,Normaal is het nog weleens sappelen om voldoende handtekeningen onder een motie te krijgen, maar nu waren ze heel vlot binnen. Dit onderwerp leeft duidelijk.”
Steeman en zijn medestanders stellen vast dat er in de samenleving heel weinig draagvlak is om de dividendbelasting af te schaffen. Daarnaast kost de maatregel meer dan in het regeerakkoord is opgeschreven. ,,Het regeerakkoord is een totaalpakket waaruit je niet kunt cherrypicken, maar nu er een ander bedrag voor komt te staan, klopt dat totaalpakket niet meer. Ik ben benieuwd hoe het congres daar tegenaan kijkt”, stelt de voormalig wethouder.
Je zou kunnen stellen dat dit de partijleiding niet erg blij maakt, want als de motie wordt aangenomen dan komt de partij voor een lastige opgave te staan. Aan de andere kant, iedereen weet dat de partij niet voor deze maatregel is, dus de partijleiding kan het ook gebruiken als middel om de coalitie naar een bepaald punt te duwen. Het gevolg zal dan wel zijn dat de partij een aantal dingen moet inleveren en dat gaat politiek gezien veel pijn doen.