De CDA- en VVD-fracties in de Haagse gemeenteraad willen voortaan dat misdaadvonissen op schermen in de stad zijn terug te zien. Een uitstekend idee.
Den Haag wordt geteisterd door criminaliteit. Als inwoner van zo'n grote stad is het geen pretje om 's avonds laat naar huis te moeten. In sommige wijken is het zelfs overdag oppassen geblazen. De rondhangende jeugd, de overlastgevende arbeidsmigranten, de rondracende Mercedessen en BMW's, de talloze eettentjes, bakkers, avondwinkeltjes en telefoonwinkels waar niemand ooit wat koopt (hoe komen die 'ondernemers' aan het geld?), samen met de slecht onderhouden huurwoningen in bepaalde wijken, zorgen voor een sterk(er) gevoel van onveiligheid bij de gemiddelde Hagenaar.
De politie Haaglanden is zeer actief aanwezig in Den Haag. Ze doen er alles aan om het veiligheidsgevoel sterk te verbeteren, onder meer met een speciale aanpak voor overvallen, de regelmatige inzet van de politie-helikopter, de zeer snelle respons op calamiteiten en, niet te vergeten, door de zeer goede berichtgeving op de politie-site en via talloze Twitter-accounts van de politie. De geïnteresseerde Hagenaar kan prima in de gaten houden wat er gebeurt in zijn omgeving, bijvoorbeeld door de wijkagent te volgen, de schoolagent of een politiebureau van een bepaalde wijk. In mijn geval werkt het; ik voel me veiliger in Den Haag, omdat ik weet dat de politie goed werk levert. Maar tegelijkertijd zorgt de continue stroom van politieberichten ook voor een gevoel van onbehagen. Is er zó veel criminaliteit in mijn buurt? Wordt er wéér een juwelier overvallen? Houdt het dan nooit op?
Daarom is het voorstel van de Haagse fracties van CDA en VVD zo verstandig. De vonnissen van zware misdaden moeten voortaan op billboards en digitale schermen door de hele stad kenbaar worden gemaakt, zo las ik vanochtend in De Telegraaf.
Een initiatiefvoorstel hiertoe gaat naar de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen die het als het aan de fracties ligt zo snel mogelijk moet bespreken binnen de driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en korpschef.
Fractievoorzitters Boudewijn Revis (VVD) en Gert-Jan Bakker (CDA) vinden dat het nu vaak volstrekt onduidelijk is wat voor straffen er na misdaden worden opgelegd. "De informatie is openbaar, maar in de praktijk blijkt het zeer ingewikkeld om daar in systemen als rechtspraak.nl achter te komen," geeft Revis aan.
Ik hoop dat het college het voorstel zo snel mogelijk overneemt. We willen niet alleen zien hoeveel criminaliteit er is in de buurt en in de rest van de stad, we willen ook weten welke straffen zware criminelen krijgen opgelegd. De minder geïnteresseerde Hagenaar (die dus niet elke dag op Twitter zit en de politie-site afstruint, op zoek naar nieuws) weet zo ook wat de politie doet. Mogelijk voelt hij zich veiliger in de wetenschap dat criminelen worden opgepakt én bestraft, met dank aan de billboards. Als je alleen maar hoort van het aantal overvallen en inbraken per jaar, en nooit iets over de strafmaat, dan krijg je geheid een verkeerd beeld van de (on)veiligheid in de stad. Zoals de VVD Den Haag-site stelt:
Structurele en ernstige gevallen van criminaliteit kunnen volgens de liberalen en christendemocraten het leven in een buurt flink verzieken. "Als je in je buurt geconfronteerd wordt met misdaad -of dat nu gaat om autodiefstal, woninginbraak of zelfs geweld en overvallen- is het belangrijk voor je vertrouwen in de overheid en rechtssysteem dat die misdaad wordt aangepakt en opgelost." Wanneer de daders van dit soort criminaliteit door de politie worden aangehouden en succesvol door het OM worden vervolgd, is het voor de maatschappelijke verwerking van belang dat dit goed wordt gecommuniceerd.
Ik kan slechts één nadeel bedenken aan het voorstel: met de voor iedereen zichtbare aankondigingen kunnen we ook (teveel) met de neus op de feiten worden gedrukt: reken maar dat we de uitgedeelde straffen véél te laag vinden. Dat is en blijft een veelgehoorde klacht. Daar zit je dan met je goede bedoelingen om het veiligheidsgevoel onder de Haagse burgers te vergroten. Maar het blijft een puik plan.