Even leek het erop dat de gewetensbezwaarde trouwambtenaar uit onverwachte hoek bijval zou krijgen.
Namelijk dankzij de inititatiefwet die door D66-Kamerlid Ko?er Kaya en haar CDA-collega Van Hijum werd ingediend, om de arbeidsverhouding van ambtenaren gelijk te trekken aan die in het bedrijfsleven. Maar helaas, het mag niet zo zijn. De seculiere partijen zijn er namelijk
als de kippen bij om hier een stokje voor te steken. Beetje jammer en erg flauw.
Door de initiatiefwet wordt in de toekomst ruim 90 procent van de ambtenaren gewoon werknemer. Voor hen geldt dan het private arbeidsrecht, wat betekent dat werkgevers niet op onredelijke gronden hun werknemers mogen ontslaan. En als iemand ontslag krijgt om het enkele feit dat hij vanwege een ernstig gewetensbezwaar het opgedragen werk niet uitvoert, dan is dat 'onredelijk'.
Natuurlijk geldt dat voor iedereen, behalve voor wie het seculiere evangelie niet onderschrijft. Daarom halen partijen van alles uit de kast om 'voor eens en voor altijd' een einde te maken aan het fenomeen weigerambtenaar. Inmiddels in tegenspraak met het
advies van de Raad van State, waarin staat dat "de Raad twijfelt aan de aanvaardbaarheid, het nut en de noodzaak van een dergelijke, specifiek tot ontslag verplichtende wet".
Nuttig is het niet en aanvaardbaar eigenlijk ook niet. Zolang in iedere gemeente het mogelijk is voor homostellen om in het huwelijk te treden, waarom moet het hele trouwambtenarenapparaat dan gezuiverd worden van christelijke moraal? Meer dan een onredelijke strijd vanuit christenfobie is dit niet. Jammer dat we ons daartoe verlagen.