Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlanders klimaat belangrijk vinden. Zij zijn echter ook van mening dat de politiek te weinig naar ze heeft geluisterd! Daar komt ook nog eens bij dat slechts drie op tien van de ondervraagden bereid is om hiervoor hooguit een tientje per maand te willen betalen! Dat meldt de Telegraaf.
Weerstand voor klimaatmaatregelen, en dus ook de bereidheid om ervoor te willen betalen, is bij de PVV, FVD en de SP het grootst. Vier op de tien ondervraagden (n=1026) willen de knip niet trekken.
GroenLinks-stemmers vallen ook op. Zij vinden klimaat wel belangrijk, veel meer dan kiezers bij andere partijen, maar slechts de helft is bereid om meer dan tien euro per maand hiervoor af te willen tikken!
Eveneens is er een interessante conclusie over klimaatbeleid in het algemeen. Door onzekerheden rondom maatregelen en bijbehorende kosten wordt er een gevoel gewekt bij de burger dat zijn mening er niet toe doet:
„Er heerst een breed gedragen gevoel dat men niet voldoende te zeggen heeftgehad," zegt onderzoeksleider Sjoerd van Heck van marktonderzoeksbureau Ipsos.
Sterker nog, dit gevoel is zo'n beetje even sterk vertegenwoordigd bij zowel FVD als GroenLinks! Waar zij natuurlijk wél compleet in verschillen is bij de stelling: "Het debat in Nederland over klimaatverandering is overdreven." 80 Procent van de GroenLinks stemmers is het hier mee oneens, terwijl 74 procent van de FVD'ers het hier juist mee eens is. Toch heeft een derde van de FVD-stemmers aangegeven de gevolgen van klimaatverandering voor Nederland te vrezen.