1. Home
  2. N-VA gaat de verkiezingen winnen, maar formatie verliezen

N-VA gaat de verkiezingen winnen, maar formatie verliezen

Geen categorie25 mei 2014, 19:00
Vandaag is de dag dat België naar de stembus trekt voor een nieuwe federale volksvertegenwoordiging. Alles wijst richting een nieuwe verkiezingsoverwining voor Bart de Wevers N-VA. Maar kan de gedoodverfde winnaar ook gaan formeren?
Bijna alle landen van de Europese Unie tuigen vandaag naar de stembus om hun nationale delegaties voor het Europese Parlement te verkiezen. Zo ook België. Maar voor de Belgen misschien wel crucialer de aankomende tijd: ook hun nationale vertegenwoordiging zal door de burgers worden gekozen vandaag.
En dat heeft wat voeten in de aarde: de vorige keer dat de Vlamingen en Walen gingen stemmen, kwam het land dientengevolge in een bestuurlijke impasse en was er na een jaar formeren nog geen nieuwe regering. De oorzaak was gelegen in het feit dat de overige politieke partijen grote moeite hadden voldoende mate van overeenstemming te vinden met grote overwinnaar N-VA.
Het zit zo: de N-VA geldt als nieuw-rechts, maar is geen extremistische partij. Lijsttrekker, en burgemeester van Antwerpen, Bart de Wever heeft wel eens gezegd dat als hij in Nederland kiesgerechtigd was hij CDA zou stemmen. Het punt dat de N-VA zo controversieel maakt, en zeker in Wallonië, is de verregaande mate waarin de partij Vlaanderen wil losknippen uit de staat België. De N-VA wil op termijn een volledig onafhankelijk Vlaanderen (zij het volledig ingebed in een almachtige Europese Unie, het enige zwakke punt in het programma van de N-VA), en Wallonië volledig afzweren.
Vier jaar geleden was dat het breekpunt waardoor de N-VA uiteindelijk in de oppositie belandde. Met de ervaringen van de vorige keer nog stevig op het netvlies heeft de partij er voor 2014 een behoorlijk hard hoofd in:

"We vrezen dat we wel de grootste partij worden, maar vervolgens worden genegeerd", zegt Raf De Canck, één van de aanwezigen.

Bij de landelijke verkiezingen in 2010 werd de N-VA ook al de grootste. Toch kwam de partij na een bijna twee jaar lange formatie niet in de regering. De Canck is bang dat de geschiedenis zich zal herhalen: "Alleen als we nu meer dan 35 procent van de Vlaamse stemmen halen, kunnen ze niet om ons heen. Maar het is maar de vraag of de overwinning zo groot zal zijn."

Natuurlijk geven veel aanhangers van de N-VA daarvan de schuld aan de Franstaligen. Die zouden er alles aan doen om de N-VA buiten de regering te houden.

Maar in de toespraak die partijleider Bart de Wever vandaag houdt, komt het woord Franstaligen niet eens voor. Het zijn vooral de andere Vlaamse partijen die de N-VA buiten de regering willen houden, zegt hij.

En heel eerlijk gezegd zit daar wel wat in. De Belgische partijen zitten niet wéér te wachten op een formatie die meer dan een jaar duurt, en zullen wellicht voor de vorm even gaan praten met De Wever. Maar veel sneller dan de vorige keer zullen zij concluderen dat het geen zin heeft een regering te vormen met de N-VA. En dan zit België nog eens vier jaar opgescheept met een Franstalige federalist als premier, en blijven de Vlamingen muurvast zitten in de peperdure wurgunie met Walen.
Hoe dan ook zeg ik vanaf deze plek; veel succes, N-VA!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten