Dat wordt bruut politiek geweld.
U kunt ervan uitgaan dat het er de komende maanden hard aan toe gaat in de Eerste Kamer. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft na de ministerraad van afgelopen vrijdag namelijk aan D66-kopman Alexander Pechtold laten weten dat het kabinet niet van plan is om met D66 en GroenLinks te onderhandelen over kindsubsidies en de toekomst van de studiefinanciering.
Volgens Pechtold luidde de mededeling van de PvdA-bewindsman als volgt: "We merken wel wat er in september gebeurt.
Een opmerkelijke draai aangezien het kabinet voor het zomerreces nog te pas en te onpas liet weten dat het in september maar wat graag om de tafel zou gaan zitten met D66 en GroenLinks ... en misschien zelfs met andere partijen.
De vraag is nu: vanwaar die draai? Denkt het kabinet dat het zomaar met een stel plannen kan komen en die zonder al te veel moeite tóch wel door de Eerste Kamer kan loodsen? Of vindt men het zo wel best - stuurt men bewust aan op een botsing met de Senaat, waar de twee regeringspartijen dan voordeel van hopen te hebben als er geen oplossing wordt gevonden en er uiteindelijk nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven?
Wat de antwoorden op die vragen ook mogen zijn, duidelijk is dat het er weleens aan toe kon gaan in Den Haag binnenkort. De oppositie versus het kabinet; Eerste vs. Tweede Kamer. Een mooiere politieke clash is nauwelijks denkbaar.
Wat het kabinet daarbij uit het oog verliest is dat dit het ook gemakkelijker maakt voor de eigen fracties om in de Tweede Kamer tegengas te geven. Zij kunnen zich er dan immers op beroepen dat een (links) plan niet door de Eerste Kamer zal komen; dat de senaat bijvoorbeeld nooit akkoord zal gaan met wéér een nieuwe lastenverzwaring.
Dan krijgt het kabinet het dus niet alleen 'opeens' lastig in de Eerste Kamer, maar ook in de Tweede.
Als je niet beter wist zou je bijna denken dat Rutte en Samsom de concurrentie onderschatten. Alweer.