Vorige week is de afschaffing van de Dividendbelasting weer volop in de schijnwerpers komen te staan. Het afschaffen van deze belasting zou namelijk honderden miljoenen euro's meer gaan kosten dan werd verwacht. De vraag is dan natuurlijk: wie gaat dat betalen? De burgers natuurlijk. Het Kabinet belooft echter dat de burgers geen euro extra hoeven te betalen.
Partijen als SP en PvdA lieten de voorbije week opnieuw merken de aanstaande belastingverlaging voor buitenlandse aandeelhouders van bedrijven als Shell en Unilever niet te pruimen. Het voorstel scheelt de schatkist niet de geplande 1,4 miljard maar mogelijk wel twee miljard euro; het extra geld zal elders bezuinigd moeten worden. Zowel bij VVD, CDA als D66 wordt gesteld dat dit geld niet bij burgers, maar bij het bedrijfsleven zal worden gehaald. „Dat profiteert enorm van de economie”, weet een bewindspersoon.
Dus eerst worden de lasten van de aandeelhouders verlaagd, om daarna weer zwaardere lasten te krijgen. Prima hoor, vooral doen, maar dat schaadt natuurlijk wel het vertrouwen in de Nederlandse overheid. Bedrijven weten dan niet waar ze aan toe zijn. Ook moet de overheid niet doen alsof de lasten voor bedrijven en aandeelhouders verhogen de burger niets kost. Dat wordt natuurlijk doorberekend tot de burger toch meer moet betalen voor producten en diensten.
Over de burgers gesproken, bijna iedereen is tegen de afschaffing van de wet en de coalitiepartijen proberen zich in onmogelijke posities te wringen om de afschaffing alsnog goed te praten. Geen enkele partij heeft het in het politieke programma staan, maar dat maakt blijkbaar niet uit. Mensen stemmen op programma's en partijen, om daarna dus maatregelen te moeten slikken die nergens staan vermeld. Dat deert de VVD niet.
Intussen klinkt er in de VVD teleurstelling over de weinige steun die er in de media voor de afschaffing van de dividendbelasting is. Er zou een ’Oranjegevoel’ ontbreken bij met name financieel journalisten, die toch zouden moeten begrijpen dat de maatregel goed is voor de internationale concurrentiepositie van Nederland.
Peiler Maurice de Hond stelde gisteren dat slechts 16 procent van de Nederlanders het schrappen van de dividendtaks steunt. Maar dat waait wel weer over, weet een VVD-minister. „Volgend jaar heeft niemand het er meer over.”
Een pedante houding, maar het trieste is dat de minister waarschijnlijk wel gelijk heeft.