Dit noem je dus een blitzkrieg.
Jeb Bush, de broer van George W. en - dus ook - zoon van George H.W. Bush, heeft een bijzonder ambitieus doel gesteld voor de financiële afdeling van zijn nieuwe organisatie (opgericht om zijn presidentscampagne te runnen). Hij wil in de eerste drie maanden van dit jaar namelijk maar liefst 100 miljoen dollar inzamelen.
Ja, dat leest u goed:
honderd miljoen.
Jeb Bush’s campaign team is setting ambitious early fundraising goals as it seeks to raise the hundreds of millions it would need to propel the former Florida governor through the Republican primaries and general election.
BloombergPolitics reported on Friday that Bush will seek to raise $100 million in the first quarter alone, including a whopping $25 million from donors in his home state.
Als hem dit lukt zullen andere gematigde Republikeinen zich wel tweemaal bedenken voor ze aankondigen óók mee te doen.
Senator Marco Rubio en de eerder vandaag door Frank bekritiseerde
Mitt Romney kunnen op flink wat steun van het establishment rekenen - en zelfs van Republikeinse kiezers - maar als Bush financieel zo te keer gaat kunnen ze eigenlijk al bij voorbaat opgeven.
Tenminste, dat is natuurlijk wat Bush hen wil doen geloven.
Romney gelooft dat hij 75 miljoen dollar nodig heeft om de primaries te kunnen winnen. Daarom kan het zijn dat hij tóch doorzet. Zijn adviseurs denken dat ze Bush ook kunnen verslaan als ze minder te spenderen hebben... en voegen daar aan toe dat hij, als hij eenmaal de presidentskandidaat is van de Republikeinse Partij, bakken met geld kan binnenslepen zodat hij het op kan nemen tegen Hillary Clinton, die door velen gezien wordt als dé favoriet voor de nominatie van de Democratische Partij.
Voor Rubio liggen de zaken anders. Hij en Bush hebben veelal dezelfde donateurs. Als Bush zoveel geld ophaalt - 100 miljoen dollar in totaal in drie maanden tijd, waarvan 25 miljoen dollar uit zijn thuisstaat Florida - kan hij het wel vergeten. Zelfs een positie als running mate is dan niet mogelijk; hij voegt immers niets toe omdat Bush Florida zelf ook moet kunnen binnenslepen.
Lees meer op pagina 2. Wat te denken van Romney?
De officiële woordvoerder van Bush ontkent dat ze 100 miljoen als doel hebben gesteld, maar de kans is groot dat dit toch waar is; als officiële woordvoerder wil je de druk er natuurlijk afhalen. Als Bush 80 miljoen dollar ophaalt, in plaats van 100 miljoen, wil je dat mensen verbaasd opkijken en geschokt zijn door dit bijzonder hoge cijfer, niet dat ze zich afvragen waarom Bush de 100 miljoen niet heeft gehaald.
Dat is dus vooral voor de bühne. Aangezien Bush ongekende contacten heeft en nog altijd op steun kan rekenen van het oude en betrouwbare Bush-netwerk is het zeker mogelijk dat hij wel degelijk voor de 100 miljoen gaat. Het zou absurd zijn, maar tegelijkertijd vooral ook indrukwekkend. 100 miljoen dollar in drie maanden tijd terwijl je alleen nog maar één van de vele kandidaten voor de nominatie van je partij bent. Gekker wordt het eigenlijk niet.
Romney, Bush' enige mogelijke, sterke establishment-uitdager, moet heel snel over de brug komen en duidelijkheid geven over zijn plannen. Hoe langer hij afwacht, hoe meer geld Bush kan inzamelen. Als de oud-gouverneur van Massachusetts iets wil, zal hij zijn kandidatuur de komende dagen moeten aankondigen, daarna is het gewoon te laat.
Wat Romney betreft nog even het volgende: hoewel hij minder libertair en conservatief is dan ik zou wensen is hij wel degelijk een goede politicus die ongetwijfeld ook nog eens een erg goede president zou zijn. Hij heeft bijzonder veel ervaring in de private sector, hij begrijpt hoe de economie werkt en hoe je die een zetje geeft, en heeft ook nog eens verstand van buitenlands beleid. Nee, hij zal Amerika niet meteen veranderen in een libertair walhallah, maar dat is op het moment ook helemaal niet nodig; er moet nu iemand komen die onnodige uitgaven wegsnijdt, die de moed heeft om Amerika's macht internationaal te gebruiken, en die begrijpt dat belastingverlagingen de beste manier zijn om de economie te stimuleren. De komende president moet zo'n agenda vaststellen en ernaar handelen, zijn opvolgers moeten de staat vervolgens steeds kleiner maken.
Daarom sta ik allerminst vijandig tegenover Romney4President. Ik heb weinig fiducie in een derde presidentschap voor de Bush-familie (alleen al omdat ik denk dat Amerikanen niet van dynastieën houden), maar
Mitt Romney in het Witte Huis? Het kan veel, veel erger.
Maar goed, in de tussentijd heeft Romney nog maar een paar dagen of hooguit weken om duidelijkheid te geven over zijn plannen. Doet hij niets, dan wordt Bush waarschijnlijk de kandidaat van het establishment en kan Romney de rest van zijn leven voor staatsman spelen (een rol die hem buitengewoon goed past, overigens).