Het natuurgeweld in Japan is voor de economische situatie van het land wellicht geen ramp. De Verenigde Staten zitten wel met een groot probleem.
Er wordt al het nodige gespeculeerd over de consequenties van de tsunami en drie aardbevingen voor de
Japanse economie. En hoe de uitkomsten voor Japan ook uitpakken, er is nog een land dat zich ernstig zorgen maakt: de VS. Japan is namelijk de één-na-grootste bezitter van Amerikaanse schuldpapieren. Mocht Japan besluiten een deel van de gevolgen van de natuurramp te financieren door deze schuldpapieren te verkopen, dan heeft de VS een heel groot probleem.
In dat geval moet Obama namelijk op zoek naar een nieuwe financier van de
uit de klauwen lopende staatsschuld. Dat kan nog wel eens een helse klus worden. De VS is momenteel namelijk al bezig de legale vorm van Ponzifraude uit te proberen. Ponzi is de bedenker van het systeem waarvoor Bernie Madoff momenteel streepjes in een celmuur krast; de beloofde hoge rendementen uitbetalen met de inbreng van nieuwe klanten.
De VS is dit systeem momenteel op nog grotere schaal in de praktijk aan het brengen. Schuldeisers betaalt het land af met de opbrengsten van nieuwe schuldpapieren. Door het afhaken van Japan levert dat een megaprobleem op: Japan bezit bijna 900 miljard euro aan Amerikaanse schulden, terwijl de VS er elk jaar anderhalf biljoen euro aan schuldpapieren bijdrukt. Als Japan als één-na-grootste schuldeiser afhaakt, wie moet het dán doen?
Obama heeft er nu dus een serieus monetair probleem bij. Mocht zijn Ponzi-scheme als een kaartenhuis in elkaar storten dan kan dat ernstigere gevolgen hebben dan wat er in Griekenland en Ierland is gebeurd. Wie gaat de VS in dat geval redden?