De definitie van een soevereine Staat is als volgt:
Een soevereine staat is een staat met een duidelijk aangeduid territorium waarover het zowel intern als extern soevereiniteit uitoefent. Verder heeft een soevereine staat een permanente bevolking, een overheid, is onafhankelijk van andere staten of landen, en heeft de mogelijkheid om internationale betrekkingen aan te gaan met andere soevereine staten.
[1] Normaal gesproken wordt echter de definitie aangehouden dat een soevereine staat elke staat is die niet afhankelijk is van een andere staat of grootmacht.
[2] Een soevereine staat hoeft niet noodzakelijkerwijs erkend te worden door andere soevereine staten, maar niet erkende soevereine staten hebben wel meer moeite met het aangaan van international betrekkingen en diplomatieke relaties.
Om te weten of Nederland nog een soevereine staat is, moeten we punt voor punt analyseren of dit het geval is. Om te beginnen blijkt uit de definitie dat we een duidelijk aangeduid territorium moeten hebben, wat in ons geval zo is. Ook zegt de definitie dat we op het duidelijk aangeduid territorium zowel interne als externe soevereiniteit uit moeten kunnen oefenen. De vraag is, of dit ook het geval is.
Interne soevereiniteit
De Nederlandse regering krijgt begrotingsregels opgelegd, gedicteerd door de EU. De regering mag ook haar eigen hoogte van procentuele overschrijding van het begrotingstekort niet langer zelf bepalen anders krijgt het zelfs een boete van een hoger orgaan, de EU. Verder wordt de huidige regelgeving voor meer dan 50% gedicteerd uit Brussel. De Nederlandse regering heeft dus klaarblijkelijk minder dan 50% beslissingsbevoegdheid in eigen land. Ook mag de Nederlandse regering niet langer bepalen wie men op haar grondgebied wil toe laten. De EU dicteert hoe veel immigranten er opgenomen dienen te worden via een quotum en hoe ze gehuisvest dienen te worden. Ook heeft de Nederlandse regering geen eigen bevoegdheid meer over haar landsgrenzen. Aangezien wij na het ondertekenen van het Schengenverdrag niet langer gemachtigd zijn om grenscontroles te mogen uitvoeren. De Nederlandse regering heeft nauwelijks invloed op valuta die gevoerd word in eigen land omdat wij onze vertrouwde gulden hebben ingeruild voor een valuta waar wij nauwelijks invloed op hebben.
Externe soevereiniteit
Nederland is lid van de NAVO en zodoende heeft het zich gecontracteerd aan het artikel dat stelt: "Een aanval op 1 der leden van de NAVO dient opgevat te worden als een aanval op allen." Een hypothetisch voorbeeld daarvan is: Als Turkije met Israël in oorlog zou raken, dan worden wij geacht Turkije te helpen. De Nederlandse regering heeft dus nog maar een zeer beperkt soevereingezag over haar externe beleid. De EU verplicht ons om aan bizarre regelgeving te voldoen. De Nederlandse regering heeft geen invloed op de buitengrenzen van de EU, maar mag haar eigen grenzen niet dichten. Wat in de praktijk inhoud, dat we maar moeten hopen dat Griekenland, Italië en bijvoorbeeld Bulgarije de buitengrenzen controleren, wat ze uiteraard niet voldoende doen.
Verder dient volgens de definitie een soevereine Staat een Permanente bevolking te hebben. Enigszins hebben wij die nog wel, maar door de -wederom door de EU gedicteerde- massa-immigratie en de open binnengrenzen van de EU staat deze permanente bevolking van een homogene, cultuurverwante en historisch permanente bevolking enorm onder druk.
Ook wordt gesteld dat een overheid onafhankelijk is van andere staten of landen, en de mogelijkheid heeft om internationale betrekkingen aan te gaan met andere soevereine staten. Maar de Nederlandse regering heeft deze mogelijkheid niet meer, omdat zij , gedicteerd door de EU op bepaalde landen een handelsverbod krijgt opgelegd. Een voorbeeld: Als de EU een land boycot mag Nederland niet zelfstandig zaken doen met dit land, wat onze economie vanzelfsprekend enorm schaadt.
Normaal gesproken wordt de definitie aangenomen dat een soevereine staat elke staat is, die niet afhankelijk is van een andere staat of grootmacht. De werkelijkheid is dat de Nederlandse staat niet afhankelijk is, maar wel geknecht is door een grootmacht, namelijk de EU.
Is Nederland nog een soevereine staat?
Ondanks het feit dat we nog een Nederlands elftal en een Koninklijk huis hebben neigt de conclusie toch naar een nee. De reden hiervan is dat ons parlement theoretisch gezien nog altijd op democratische wijze uit de EU kan stappen. Zolang onze regering deze macht nog bezit is zij, in ieder geval theoretisch gezien, nog een soevereine staat. Het moge duidelijk zijn dat dit wel een heel dun draadje is.