Of: de dood van het onderwijssysteem.
Het gaat al jaren en jaren helemaal verkeerd in het onderwijs. Dat weten we natuurlijk al langere tijd. Desalniettemin zijn dit soort verhalen buitengewoon
schokkerend:
Honderden studenten van de Pabo van de Hanzehogeschool in Groningen zijn zonder een tentamen te maken met een voldoende naar huis gestuurd. De reden is dat er geen surveillanten waren. Dat meldde de Groninger Studentenbond (GSb) maandag.
De meeste studenten zullen hier ongetwijfeld buitengewoon blij mee zijn. Zij zijn immers over het algemeen buitengewoon lui. Als je er niets voor hoeft te doen is een voldoende altijd meegenomen; wie heeft er behoefte aan een acht, niemand toch?
Wat dit verhaal nog interessanter maakt - behalve dan dat de docenten werkelijk geen zier geven om de kennis van hun studenten - is de reactie van de GSb. Deze bond vindt het namelijk niet kunnen. Ja, ik weet het, dat is verrassend. Maar wel bijzonder prettig om eens mee te maken:
Als een opleiding lukraak voldoendes uitdeelt, leidt dat onherroepelijk tot een daling van onderwijskwaliteit. Zeker als het gaat om een tentamen als een voortgangstoets, die de ontwikkeling van studenten moet aantonen.
De SGb wil daarom dat de Hanzehogeschool (wat dus geen universiteit is maar een HBO-instelling - hoe kan het ook anders) simpelweg een nieuwe datum moet inplannen voor de toets. In een normale wereld, met docenten die zich het lot van de leerlingen wel aantrokken, zou de school het daar natuurlijk mee eens zijn geweest. Helaas leven we in een tijd waarin docenten de schurft hebben aan hun baan en de bijkomende verantwoordelijkheden. Ze zitten liever de hele dag uit hun neus te pulken dan dat ze iets doen voor hun geld.
En wie kan het ze kwalijk nemen? Met een minimum aan inspanning krijgen ze hun loon immers ook wel.
Triest maar waar: het Nederlandse onderwijssysteem takelt steeds verder af.