Hypotheekmarkt in de ban van een echte rente-oorlog

Geen categorie31 aug 2015, 12:00
Goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen, minder goed nieuws voor hypotheekverstrekkers.
Het Algemeen Dagblad bericht dat het helemaal losgaat op de rentemarkt. Hypotheekverstrekkers hebben elkaar namelijk de oorlog verklaard over rentes.
Vreugde bij de Vereniging Eigen Huis (VEH), de belangenbehartiger voor woningeigenaren. ,,De extra marge die de banken op hypotheken behaalden, is het afgelopen jaar teruggelopen van 1 procent naar 0,2 procent,'' zegt Hans de la Porte van de VEH. ,,Die hoge marges konden de banken bereiken omdat er nauwelijks concurrentie was. De 3 grote banken hebben 85 procent van de markt in handen. En buitenlandse concurrenten zijn allemaal vertrokken tijdens de crisis. Maar nu keren ze terug en de verzekeraars en pensioenfondsen worden ook steeds actiever.''
De afgelopen jaren is de rente flink gedaald. Nieuwe hypotheken hebben slechts een rente van 2,8 procent, aldus De Nederlandsche Bank. Op bestaande hypotheken is dat 4,16 procent: een fors verschil.
Opvallend genoeg konden alle banken dit jaar berichtten dat ze flinke winsten hadden geboekt. Er is echter één gebied waarop de winst tegenvalt: die van hypotheken. De winstmarge daarop is flink gekelderd, wat natuurlijk komt doordat de rentes flink gedaald zijn. Daar komt nog eens bij dat toezichthouders hypotheken als 'risicovol' zien waardoor banken flink wat kapitaal moeten aanhouden voor als het misgaat. Dit terwijl hypotheken juist bijzonder betrouwbaar zijn; mensen betalen hun hypotheek zelfs af als ze financieel ernstig in de problemen komen.
Verzekeraars vinden dat prima. Zoals een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars (VvV) laat weten:
"Het is een heel interessante markt voor verzekeraars. Ze kunnen hun geld voor lange tijd uitzetten en een hypotheek levert een stabiel en betrouwbaar rendement op. Dat is precies wat verzekeraars zoeken."
Ook pensioenfondsen zijn er hartstikke blij mee. Zij hebben in slechts een paar maanden tijd maar liefst 1 miljard euro aan hypotheken weggezet, wat 5 procent is van het totale aantal verstrekte hypotheken (in waarde).
Niet geheel verrassend zijn banken daar minder blij mee. Zij begrijpen dat er een ware concurrentiestrijd is losgebarsten en dat ze dus met minder hoge rentes moeten werken om potentiële klanten aan zich te binden. Minder hoge rentes betekenen, natuurlijk, minder winst. En dat is voor hen funest.
De gemiddelde huizenkoper kan zich daar natuurlijk niet druk om maken. Meer concurrentie betekent minder hoge kosten voor hen, wat weer betekent dat ze meer geld overhouden voor andere zaken - wat de economie als geheel natuurlijk ten goede komt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten