Zo, daar is Vladimir Poetin wel van onder de indruk zeg!
Francois Hollande (wat is het toch een schande dat die man de naam van ons land gebruikt als achternaam) en Angela Merkel hebben Vladimir Poetin vandaag maar weer eens bedreigd. Als hij zich niet heel snel gedraagt als een net onderdeel van de internationale gemeenschap krijgt hij namelijk zowaar te maken met...
Hele. Harde. Sancties.
Als er geen internationaal erkende presidentsverkiezing plaatsvindt, dan leidt dat ongetwijfeld tot een verdere destabilisatie van het land. Duitsland en Frankrijk zijn het erover eens dat in dat geval gepaste maatregelen volgen zoals die op 6 maart 2014 door de raad van Europa zijn geschetst, zo luidt de verklaring. In dat geval zijn we klaar om Rusland meer sancties op te leggen, lichtte Merkel mondeling toe.
Zoals altijd in Europa - waar halfzacht beleid als sterk wordt gezien - hebben de twee regeringsleiders ook meteen even gezegd dat alle betrokkenen bij de crisis in Oekraïne hun troepen moeten terugtrekken. Nu is het begrijpelijk dat ze willen dat Rusland zijn troepen daar weghaalt, maar waarom zou Kiev dat ook moeten doen? Het is hun land. Als er een stel Russische soldaten dan wel milities zijn die Oekraïne in chaos willen storten is het volstrekt logisch en acceptabel dat de Oekraïense regering troepen inzet om dat te voorkomen.
Als Merkel en Hollande dat niet vinden kunnen stel ik voor dat Poetin ook in hun landen voor onrust zorgt waardoor zij opeens ook geconfronteerd worden met een stel milities die het volkomen normaal vinden om overheidsgebouwen te bezetten en Duitse dan wel Franse soldaten aan te vallen. Misschien dat ze dan beseffen waar Oekraïne mee te maken heeft en ze Kiev eindelijk in staat stellen om te doen wat nodig is om de orde te herstellen en de soevereiniteit van het land te bewaken.
Tot zoiets gebeurt is de kans jammer genoeg groot dat Merkel en Hollande halfslachtig te werk blijven gaan. Ze willen tegelijk peacemaker en bad cop/bad cop (in plaats van bad cop/good cop) spelen. Leuk geprobeerd, maar de kans dat iemand daarvan onder de indruk is, is nagenoeg nihil.