Na jarenlang van gesteggel is begin dit jaar eindelijk begonnen met de ingrijpende renovatie van het Amsterdamse equivalent van de Parijse Les Halles: een prestigieus cultureel centrum in hartje West.
De open dag afgelopen weekend bracht geen hordes mensen op de been, maar er was wel behoorlijk wat belangstelling voor de ontwikkelingen in de voormalige tramremise en werkplaats, ingeklemd tussen de Bilderdijkkade en de Ten Katemarkt. Het is de bedoeling dat daar volgend najaar een kloppend cultureel hart komt, met een centrum voor media, cultuur, mode en ambachten.
Het is lastig voor te stellen: op de plek waar kraanwagens rondrijden, ijzeren geraamtes op gestort beton wachten, en gapende kraters zwarte aarde en puin tonen, moet het over nog geen twaalf maanden een bedrijvigheid van belang zijn. Met een lange passage vol slenterend publiek, filmzalen, televisiestudios, horeca in het hart van de in totaal ruim 17 duizend vierkante meter tellende ruimte. Met een bibliotheek, boekenmarkt, expositieruimte, een hotel, werkplekken en een zogenaamde ambachtenhal, waar jonge bouwvakkers en ambachtslieden van leermeesters met ervaring een opleiding kunnen volgen met een praktijkgedeelte .
Architect is Andre van Stigt, die samen met lokale inititiatiefnemers het plan voor de herinrichting maakte. Het is de bedoeling dat veel originele details van het begin vorige eeuw gebouwde complex, zoals de immens hoge blauwe deuren (waar de trams doorheen moesten), en de indrukwekkende dakconstructies.
Het project kent een roerige aanloop: er werden al jaren geleden door verschillende partijen (bijvoorbeeld ondernemer Harry de Winter) plannen gemaakt (onder andere voor wooncomplexen), die om uiteenlopende redenen (zoals de crisis) afketsten, wat weer leidde tot woedende partijen die naar de rechter stapten. Politieke partijen speelden ook een niet altijd even frisse rol de gang van zaken rond eventuele aanbestedingen was met grote geheimzinnigheid omgeven. Krakers bezetten de inmiddels al sinds 2005 leegstaande ruimtes indrukwekkende graffiti getuigt daar nog van. Maar nu is er dan wel groen licht voor een bouwproject, met een sluitende begroting, die ook een bijzonderheid kent: het in totaal 39 miljoen euro kostende project wordt grotendeels gefinancierd met geld van private partijen, privépersonen en kleine bedrijven.
De bouw vindt in fases plaats: begin 2014 worden de parkeergarage, fietsenstalling en de bibliotheek afgerond. Dan volgen later dat jaar het hotel, de bioscopen, grand café en restaurant, de studios en de ambachtenhal.