Hier worden we niet blij van

Geen categorie27 okt 2010, 14:05
Premier Mark Rutte zegt dat zijn kabinet de WW en het ontslagrecht niet zal hervormen. De reden hiervan is niet dat hij dit niet wil - dat wil hij wel - maar dat de PVV hiermee weigert akkoord te gaan.

WW en ontslagrecht is deel van onze politieke deal. Het is gesloten terrein”, zei Rutte woensdag in het debat over de regeringsverklaring. Hij had dinsdag de oppositie de hand gereikt om samen te werken. Maar bij WW en ontslagrecht is dat onmogelijk, maakte hij nu duidelijk. Dat is een belofte aan de PVV van Geert Wilders. „Over alles is te praten behalve de WW en het ontslagrecht, maar moeten het er wel met de drie samenwerkingspartijen over eens zijn”, aldus Rutte.

André Rouvoet reageerde verbolgen:

„Normaal is het zo: je geeft een vinger, maar ze nemen de hele hand, maar u geeft een hand, maar we houden nog geen vinger over.”

De linkse oppositie wil dus de indruk wekken dat er op geen enkel gebied valt samen te werken met het kabinet Rutte-Verhagen. Dat klopt natuurlijk van geen kant. Er is wél degelijk ruimte voor compromissen; alleen niet op het gebied van de WW en het ontslagrecht. Als dat de enige punten zijn waarop links iets voor elkaar wil krijgen is hun agenda wel heel beperkt.
Dat gezegd hebbende ben ik niet te spreken over deze afspraak met Wilders. Voor de VVD - en voor echte liberalen in het algemeen - is hervorming van de WW en (versoepeling van) het ontslagrecht een absolute must. Als Wilders dit niet wil steunen, dan moeten de VVD en het CDA in staat gesteld worden hierover te onderhandelen met leden van de oppositie (zoals GroenLinks en D66). Wilders gedoogd het kabinet immers; zijn partij is een vriend van de regeringscoalitie, maar maakt er geen deel van uit. Er is geen enkele reden om niet met andere partijen te onderhandelen over belangrijke zaken waarover de VVD, CDA en de PVV geen zaken met elkaar konden doen.
Het is aan de VVD om dit soort problemen eindelijk aan te pakken nu men de macht in handen heeft. Als dit nu niet gebeurt vraag ik me af wanneer dan wel; de inzet van de volgende verkiezingen zal immers waarschijnlijk zijn om de huidige constructie in stand te houden. Waarom zouden Wilders en de zijnen dan wél toegeven op deze gebieden?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten