Het ene hoofdpijndossier na het andere komt op tafel.
Minister van Defensie Jeanine Hennis gaat een bijzonder lastige week tegemoet. De komende dagen vergadert de Tweede Kamer namelijk over hoofdpijndossier na hoofdpijndossier van haar ministerie.
Of het nu gaat om de slepende affaire met de giftige chroomverf, het eveneens kankerverwekkende reinigingsmiddel PX10, de roestende helikopter NH90 of de ICT-problemen - het komt allemaal aan de orde in Kamerdebatten deze week.
Dit zijn allerlei belangrijke onderwerpen - zo is er bijvoorbeeld terecht kritiek op de manier waarop Hennis onderzoek laat doen naar het gebruik van de giftige chroomverf, duurt het onderzoek naar gezondheidsklachten inderdaad veel te lang, en wordt er al tijden een enorme puinhoop gemaakt van ICT bij Defensie - maar het échte probleem is dat Hennis de touwtjes niet ferm in handen lijkt te hebben.
Zoals CDA-Kamerlid Raymond Knops zegt:
"De grote vraag is of deze minister wel 'in control' is. Zij lijkt telkens overvallen te worden door nieuwe kwesties die ze vervolgens niet kan oplossen. Er is bijvoorbeeld al bijna twee jaar geen cao voor de militairen en dat leidt tot grote ontevredenheid. Het is niet zo dat de ambities van Defensie te hoog zijn, integendeel, maar er is te weinig geld voor de ambities."
Sinds haar aantreden als minister heeft Hennis laten zien dat ze vooral erg goed is in vriendelijk glimlachen als er een foto wordt gemaakt. Voor de rest is ze niet eens bijna van toegevoegde waarde. Ze heeft geen nieuwe, frisse inzichten en staat niet pal voor de krijgsmacht. De helft van de tijd doet ze volgens mij maar wat.
Helaas laten de regeringspartijen en de oppositiepartijen al weten dat haar positie voorlopig nog niet te sprake staat. Volgens christendemocraat Knops en Jasper van Dijk van de SP is ze namelijk "van goede wil" en heeft ze de meeste vervelende dossiers 'geërfd,' wat ze haar dus niet persoonlijk aanrekenen:
Knops: "Ze is van goede wil, maar met het beschikbare geld lost ze de problemen niet op." Jasper van Dijk: "Ze hangt aan een zijden touw, nog geen draadje, maar ze moet alles op alles zetten."
Leuk, maar als minister ben je niet alleen politiek verantwoordelijk voor je eigen daden, maar ook voor die van je voorgangers. Daar komt bij dat het bij Hennis' baan hoort dat ze problemen op haar bordje krijgt. Het gaat er niet om dat er nooit hoofdpijndossiers zijn, maar hoe ze daar mee omgaat. Wat dat betreft schiet zij nu al twee jaar lang ernstig tekort. De Tweede Kamer moet dat inzien en er consequenties aan verbinden.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.