Als je als VVD-bewindspersoon een bijzonder slechte prestatie levert en de Tweede Kamer verschillende keren verkeerd informeert moet je, in het allerslechtste geval, uiteindelijk je positie opgeven. Maar vrees niet: ze zullen ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk een nieuwe invloedrijke baan krijgt. Geen probleem!
Kijk eens even! De man die gedwongen werd om op te stappen als staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie omdat hij er een enorme puinhoop van had gemaakt (en de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd had, wat wij gewone mensen gewoon "liegen" noemen) krijgt binnenkort een heel mooie nieuwe baan. Fred Teeven is namelijk van de VVD. En die partij beloont haar loyale leden altijd.
Tweede Kamerlid en oud-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) is voorgedragen om in dienst te treden bij de Raad van State. De voordracht voor de functie van staatsraad bij het adviesorgaan van de regering gebeurt door de ministers van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie.
De ministerraad moet formeel nog instemmen met de benoeming, maar niemand die eraan twijfelt dat dit wel goed (of eigenlijk: slecht) zal komen. Het partijkartel houdt zichzelf immers altijd het hand boven het hoofd. Je kunt het zo gek niet maken of je krijgt gewoon een prachtige nieuwe functie toebedeeld. Op die manier blijft de elite altijd aan de macht, wat er ook gebeurt, en hoe zeer de kiezers (en onze volksvertegenwoordigers) ook voorliegen.
Voor mensen die het vergeten zijn: Teeven moest in 2015 opstappen vanwege de bonnetjesaffaire. Toenmalig minister (van Veiligheid en Justitie) Ivo Opstelten en hij hadden de Tweede Kamer namelijk onjuist geïnformeerd over een schikking die het OM 15 jaar daarvoor had getroffen met crimineel Cees H. Die schikking werd in elkaar gezet door Teeven zelf, maar op de één of andere manier waren hij en zijn baas niet in staat om de Tweede Kamer daar jaren later goed over te informeren. Beter gezegd: ze wilden dat niet.
In een parlementair stelsel als het onze is dat een doodzonde voor een bewindspersoon. De Kamer heeft immers de taak om de regering te controleren, maar dan moet de regering wel open en eerlijk zijn. Opstelten en Teeven waren dat duidelijk niet. Doordat de Kamer uiteindelijk rebelleerde was die eerste gedwongen op te stappen. Hij werd meteen gevolgd door Teeven die begreep dat het niet geloofwaardig was als hij bleef zitten.
Nu is duidelijk waarom hij de strijd zo gemakkelijk opgaf. Hij wist natuurlijk ruim van tevoren al dat het prima in orde zou komen. Ja, hij moest even door het stof, maar daarna zou zijn partij hem gewoon weer in het zadel zetten, hoewel op een andere positie. Meneer ging er even tussenuit en genoot van een heerlijke sabbatical, en wil daarna dus weer aan het werk, dit keer voor de Raad van State.
Zoals Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet terecht zegt op Twitter is dit een "klassiek gevalletje partijkartel":
https://twitter.com/thierrybaudet/status/830341045292527617
Het is een grof schandaal, maar zo gaan de leden van het partijkartel al decennialang te werk. En dan vragen ze zich nog steeds af hoe het toch komt dat de kiezer het vertrouwen in de politiek helemaal verloren is. Tja, wat denken de dames en heren boven-ons-gestelden zelf?
Het laatste woord is aan VNL-lijsttrekker Jan Roos die de VVD ook aanpakt en ontmaskert voor de corruptie incestbende die het is:
https://twitter.com/LavieJanRoos/status/830340213360693248
Misschien moeten we het vanaf nu maar niet meer over het partkartel of de elite hebben, maar over 'de partijmaffia.'