1. Home
  2. Het kabinet Leegte I

Het kabinet Leegte I

Geen categorie11 jul 2011, 16:30
´Angry middle-aged man´, cultuurhistoricus en Volkskrant-columnist Thomas von der Dunk staat bekend om zijn sterke overtuigingen. Als ik hem lees, moet ik vaak denken aan het bekende Engelse gezegde: ´Often in error, but never in doubt.´
Onlangs schreef hij een stukje 'Het kabinet-leegte I', waarin hij vooral zijn gal spuwde over de opmerkingen van VVD-kamerlid René Leegte over de verzelfstandiging van het KNMI, waarbij hij zich zelfs verlaagde tot een goedkope - als geestig bedoelde – naamgrap .
Thomas von der Dunk:
Ooit stonden de liberalen in Europa aan de wieg van de wetenschap. Thans belichamen hun erven in Nederland het nieuwe obscurantisme. Nee, de vondst is helaas niet van mijzelf, maar ze is te aardig om hem U te onthouden.
Ik citeer de ingezonden brief van Robbert Jan Bron uit Hilversum in de NRC van gisteren:
'Nu hij heeft gezegd dat het KNMI kan worden opgeheven, omdat hij dingen zegt waarmee hij het niet eens is, en ik opeens bekend ben met het Kamerlid René Leegte (VVD). Het valt te betreuren dat de VVD hem niet naar voren heeft geschoven om leiding te geven aan deze regering - het kabinet-Leegte I'.
Inderdaad: zelden zou nomen meer omen zijn geweest. Leegte staat voor het geestelijke vacuüm van de VVD: de totale inhoudelijke leegte op elk terrein. Ooit, eind jaren zeventig, ging ik ervan uit dat, ondanks Wiegel, het decennialange culturele, intellectuele en sociale beschavingsoffensief van de sociaal-democraten en christen-democraten zelfs bij de Telegraafliberalen blijvend positieve sporen had nagelaten. Quod non, moet ik nu constateren, nu ze voor het eerst sinds de invoering van het algmeen kiesrecht de premier mogen leveren. .
Omdat het KNMI, door de wereldwijd algemeen gangbare opvattingen over de rol van de mens bij klimaatverandering te onderschrijven, in de weg loopt bij de door de huidige rancune-coalitie beoogde totale asfaltering van Nederland, moet het als overheidsorganisatie verdwijnen. .
In de jaren zeventig kwam het gevaar voor de onafhankelijkheid van de wetenschap soms van radicaal links, aan de rand van de samenleving. Nu komt zij van radicaal rechts, in het hart van de macht. Ooit stonden de liberalen in Europa aan de wieg van de wetenschap. Thans belichamen hun erven in Nederland het nieuwe obscurantisme. Hun zogenaamde vrijdenkersruimte zou zodoende niet misstaan in een totalitaire sovjetdictatuur. Ook het Genie van de Karpaten, de geniale analfabeet Nicolai Ceaucescu, moest niets hebben van een onafhankelijk wetenschappelijk instituut 'dat de politieke besluitvorming bedreigt'.
Lees verder hier
Het leuke van columnisten is vaak dat ze de conventional wisdom op intelligente, onafhankelijke, relativerende en amusante wijze ter discussie stellen. Of je het er nu mee eens bent of niet, je neemt er meestal wat van mee. Het bijkomend voordeel is dat het de samenleving scherp houdt. Bij Thomas von der Dunk is daarvan - in dit geval - geen sprake. Intelligent? Zonder enige kennis van nieuwe inzichten op het gebied van de klimatologie en kennelijk niet bekend met het feit dat de aarde reeds meer dan tien jaar niet meer opwarmt, draait hij - met het verstand op nul - de grijsgedraaide grammofoonplaat af van twintig jaar klimaatpropaganda van het VN-klimaatpanel en geaffilieerde organisaties. Onafhankelijk? Nee, hij loopt keurig in het gelid van de politiek correcte Gutmenschen. Relativerend? Nee, gelijkhebberig, grof en rancuneus. Amusant? Nee, evenmin - dodelijke ernst met een verbetenheid die welhaast onwillekeurig aan Baader-Meinhof doet denken.
Von der Dunk heeft niet in de gaten dat het VVD-standpunt juist de vrijheid van wetenschap poogt te bevorderen en niet te beperken. Immers, op het gebied van de klimatologie is de wetenschappelijke vrijheid ver te zoeken. Klimatologen die andere opvattingen hebben, mogen daarmee niet naar buiten treden. Doen ze dat toch, dan worden ze geëxcommuniceerd, zoals de Nederlandse klimatoloog en voormalig directeur wetenschappelijk onderzoek van het KNMI, Henk Tennekes, is overkomen.
Het KNMI loopt in klimaatzaken zeer sterk aan de leiband van het VN-Klimaatpanel (IPCC), dat ook al niet bekend staat als lichtend voorbeeld van wetenschappelijke vrijheid. Binnen die club heeft een relatief kleine groep klimatologen grote invloed. Door Climategate zijn de wetenschappelijk onethische praktijken van die groep aan het licht gekomen. Nog onlangs schreef Larry Bell in Forbes daarover:
The scientific misconduct charges against key Climate Research Unit (CRU) and Intergovernmental Panel on Climate Change participants are serious. They include: failures to provide a full and fair view to policymakers and all available evidence to the U.N.’s IPCC; deliberately obstructing access to data and methods to those with opposing viewpoints; failures to comply with Freedom of Information Act (FOIA) requirements; and coordinated efforts to influence review panels of prestigious journals to block papers presenting rival scientific findings from being published.
Dat zijn allemaal doodzonden in de wetenschap. De verschillende commissies die het Climategate-schandaal hebben onderzocht, hebben dat echter met de mantel der liefde bedekt. Het is een vrijbrief voor verder geknoei.
Een verzelfstandiging van het KNMI kan een bijdrage leveren aan een bevrijding van de wetenschappers aldaar uit het keurslijf van het klimaatbeleid, dat het ventileren van afwijkende opvattingen onderdrukt, zoals Marcel Crok overtuigend heeft uiteengezet in zijn artikel in NRC Handelsblad.
Kortom door zijn ideologische vooringenomenheid heeft Thomas van der Dunk de plank volledig misgeslagen en het VVD-kamerlid René Leegte en diens partij in een kwaad daglicht gesteld. 
Naamgrappen? Ik ken er ook wel een: goedgelovige Thomas!
PS,
Sinds kort biedt DDS ook de mogelijkheid om 'postings' van individuele auteurs gemakkelijk terug te vinden. Ook de (nieuwe) commentaren worden daar bijgehouden. Mijn pagina is hier: 
 
 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten