Houdt het dan nooit op?
Blijkbaar niet.
Het is gisteren namelijk weer misgegaan in Egypte. Betogers hebben schijnbaar hun buik vol van de nieuwe heersers; u weet wel, de generaals die Hosni Mubarak uit zijn mooie paleis gooiden.
Zij beloofden democratische hervormingen, maar voorlopig heeft het er vooral alle schijn van dat ze hun eigen macht willen behouden.
Oh, en vergroten, natuurlijk.
Vreemd genoeg zijn Egyptenaren daar niet over te spreken. En dus krijg je dit soort taferelen:
De politie is vandaag slaags geraakt met demonstranten op het Tahrirplein in het centrum van de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat gebeurde toen politieagenten een einde probeerde te maken aan een zitstaking van mensen die eerder dit jaar tijdens de opstand tegen de verdreven dictator Hosni Mubarak gewond zijn geraakt.
Het zal u niet verbazen dat de politie hard ingreep en dat dit niet helemaal goed afliep. Uiteindelijk zijn maar liefst 200 mensen gewond geraakt, waaronder 20 leden van de veiligheidsdienst.
Tja, we zullen het er maar bijhouden dat je dit nou zelden ziet bij de Occupy protesten in het westen.
Afijn.
Het meest opvallende van de betogingen van gisteren is dat er maar een paar honderd mensen aan meededen. Dat was wel eventjes anders vrijdag; toen werden de 'pro-democratie demonstranten' gesteund door tienduizenden andere Egyptenaren, veelal leden van de Moslim Broederschap. Je vraagt je af of die laatsten zich vergisten in de dag; misschien dachten ze dat het gisteren vrijdag was en ze dus vooral moesten bidden.
Hoe het ook zij: dit kon wel weer eens gigantisch uit de hand lopen. Laten we vooral niet vergeten dat het leger al decennia de macht achter de macht is in Egypte. Mubarak kon alleen maar zo lang blijven zitten omdat hij de steun had van de generaals. Op het moment dat die steun wegviel viel het doek dan ook meteen voor 'm.
Wat doet het leger? Gaat het de mensen die verantwoordelijk waren voor het geweld tegen de demonstranten tijdens de 'revolutie' werkelijk berechten? Ik kan het me bijna niet voorstellen: dan zullen er immers heel wat machtige mensen aan moeten geloven, hoge militairen incluis.
Dan is de vraag natuurlijk hoe de Moslim Broederschap en andere organisaties daar op gaan reageren. Om de een of andere reden acht ik de kans vrij klein dat ze genoegen zullen nemen met een permanente dictatuur van de generaals. Daar zal dus iets op bedacht moeten worden.
(Mijn inziens moet het overigens mogelijk zijn om de echte pro-democratie activisten te co-opten; die willen ook geen Sharia, net als het leger. Samen moet je dan hervormingen kunnen doorvoeren, terwijl de Moslim Broederschap buiten de macht gehouden kan worden)
Foto: Photobucket.com.