Waar het in de zaak rondom het vrouwenstandpunt van de SGP echt om gaat.
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens beroofde met haar uitspraak de Staatkundig Gereformeerde Partij van de vrijheid om de kieslijst naar eigen voorkeur samen te stellen. De SGP mag geen vrouwen van de kieslijst weren, omdat dat in strijd is met het heilige VN-Vrouwenverdrag en het gelijkheids-dogma. Zoals
ook collega Esther schrijft, is dit een onnodige beperking van onze vrijheid. Immers, de SGP ontneemt geen enkele vrouw de mogelijkheid zich verkiesbaar te stellen. De wezenlijke vraag is nu: wat blijft er met dergelijk beleid nog over van onze democratie?
We hebben het zo goed voor elkaar in Nederland, kregen we als kind onderwezen. Als burgers mogen wij kiezen wie het land regeert en zo is het beleid een weerspiegeling van wat het volk wil. Deze omschrijving van 'democratie' kunnen we gerust kwalificeren als de 'naïeve interpretatie'.
Het werd maar weer eens pijnlijk duidelijk dat er een stuk minder te kiezen valt dan we dachten. De standpunten die de politieke partijen mogen uitdragen, worden immers eerst door een of ander arbitrair filter gehaald. Arbitrair, omdat het zich baseert op veel te abstract geformuleerde wetten, die alle kanten op uitgerekt kunnen worden.
Zo zou het beleid van de SGP in strijd zijn met artikel 7 uit het VN-Vrouwenverdrag, dat de staat voorschrijft om passende maatregelen te nemen om discriminatie van vrouwen in het politieke leven uit te bannen. Maar wat is 'discriminatie' dan? Een rechtsstaat kan principieel niet bestaan zonder discriminatie. In eerste instantie moet een rechtsstaat namelijk altijd discrimineren tussen wie wel en wie niet onder zijn bescherming valt. Daarbij hebben we te maken met discriminerende praktijken, zoals bijvoorbeeld het feit dat in Nederland mensen die de leeftijd van 18 jaar niet hebben bereikt, het actief kiesrecht wordt onthouden. En dat is allemaal prima.
Maar bij de SGP-zaak gaat het om een wat gevoeliger liggende kwestie: discriminatie naar geslacht. Het volstaat niet dat iedere Nederlandse vrouw zich verkiesbaar mag stellen. Nee, iedere vrouw moet zich bij iedere partij op de kieslijst kunnen laten plaatsen. Staat dat in het Vrouwenverdrag? Is dat een strikte implicatie van het gelijkheidsbeginsel? Ik dacht het niet.
Daarbij verplicht het VN-vrouwenverdrag de discriminatie van vrouwen
nog eens in het bijzonder tegen te gaan. Dit is discriminatie ten opzichte van mannen. En aanklager proefprocessenfonds Clara Wichmann
honoreert alleen aanvragen van vrouwen. Ook deze discriminatie vinden we prima.
Onder het mom van 'discriminatie' kunnen we alles uitsluiten wat ons niet zint. Hartstikke handig. En ondertussen kan de burger gerust zijn: de Staat zal er wel voor zorgen dat alle 'ondemocratische' standpunten worden uitgebannen. In plaats van te wachten tot dat deze principekwestie door de realiteit is ingehaald - omdat namelijk de jongere generatie SGP'ers wel vrouwen op de kieslijst wil - moet deze partij in het keurslijf van een specifieke, moreel hoogstaande, interpretatie van het liberale gedachtengoed worden gedwongen. Zoveel voor onze vrijheid en democratie.