Het echtpaar komt terug op zijn schreden. Dat is een belangrijke overwinning voor alle mensen die het belangrijk vinden om de slachtoffers van de holocaust te herdenken -- en dan niet eenmaal per jaar, maar veel vaker.
Het Amsterdamse echtpaar dat juridisch bezwaar had aangetekend tegen een zogenaamde 'struikelsteen', die voor hun huis is neergelegd, heeft hun zaak ingetrokken. Het echtpaar is namelijk geschrokken van de negatieve reacties op hun rechtszaak. In een verklaring laten zij het volgende weten:
"Wij stoppen met de rechtszaak omdat we geschrokken zijn van de manier waarop dit in de publiciteit is gekomen en de misverstanden die hierdoor nu ontstaan. Door het overlijden van ons kind maakt een Stolperstein, duidend op ons huis, te veel los. Sinds wij hier wonen, bewaren we een document met de handgeschreven naam van de gedeporteerde bewoner op een prominente plaats in ons huis ter nagedachtenis. Wij vinden de herdenking van alle slachtoffers van de Holocaust zeer belangrijk en doen dit ook blijvend en respectvol. Wij willen niemand kwetsen en vinden het zeer spijtig als dit gebeurd is."
Dat is natuurlijk bijzonder verstandig én goed van dit echtpaar dat verder ook nog uitlegde dat ze er bezwaar tegen hadden vanwege een overleden kind. De steen zou daardoor een te zware belasting vormen op hun gemoed. Nou vind ik die redenering een tikkeltje merkwaardig, maar goed, gezien het document dat in hun huis hangt is in ieder geval duidelijk dat het ze er niet om gaat om de holocaust te bagataliseren.
Overigens gebeurt het vaker dat mensen bezwaar aantekenen tegen de komt van dit soort struikelstenen. Zo was er ooit een hotel dat liet weten het niet "gezellig te vinden" voor gasten. Daar hadden de organisatie en de gemeente natuurlijk -- en geheel terecht -- lak aan. Een ander voorbeeld, waarbij de vraag wel werd ingewilligd, behelsde een joodse vrouw die de holocaust overleefd had, maar de confrontatie met het woord "Auschwitz" niet aankon. Je kunt je er iets bij voorstellen dat het voor zo'n vrouw weer heel anders is.
Afijn, het echtpaar heeft de zaak dus ingetrokken, waardoor de arme joodse man die in het verleden in hun huis woonde en de holocaust niet overleefde toch nog dagelijks herdacht kan worden.