De Nederlandse Zorgautoriteit is een onderzoek gestart naar fraude met declaraties. De NZA heeft het sterke vermoeden dat ziekenhuizen peperdure rekeningen hebben gestuurd voor behandelingen en opnames die helemaal nooit hebben plaatsgevonden, zo meldde RTL nieuws afgelopen vrijdag. Het is goed nieuws dat de bestrijding van fraude nu eindelijk serieus wordt aangepakt door de NZA.
Er wordt op grote schaal voor miljarden euro's gefraudeerd in de zorg. Jaarlijks verdwijnt er in Nederland zo'n 5 miljard euro wegens zorgfraude. Fraude komt in elke zorginstelling voor, blijkt uit internationaal onderzoek.
Dit wordt ook ondersteund door de meldingen op www.fraudeloketzorg.nl. In de afgelopen 3 maanden heeft de PVV meer dan 600 meldingen verzameld over fraude in de zorg. Meldingen van patiënten die bij toeval de rekening te zien kregen of die opeens hun eigen risico moesten betalen en daarom de rekening hadden opgevraagd. Upcoding, dubbel declareren, het declareren van een intakegesprek als complete behandeling, een groepsbehandeling als individuele behandeling of een dagbehandeling als een klinische opname, de lijst met onjuiste declaraties is zeer gevarieerd en eindeloos lang.
Wat te denken van een bevalling, die zowel door de verloskundige als door de gynaecoloog gedeclareerd wordt. Of een chirurg, die een baarmoeder verwijdert, en na een jaar dit kennelijk nog een keer doet, bij dezelfde patiënt. Dat is toch knap. Of de fysiotherapeut, die een behandeltraject van 12 sessies declareert, terwijl de patiënt al na 3 sessies heeft afgehaakt.
Maar hoe komt het dat de zorgverzekeraars van NZA deze fraude niet op het spoor zijn gekomen? Is er geen enkele controle? Hebben zij zitten slapen? De zorgverzekeraars hebben de regie in ons zorgstelsel, zij sluiten de contracten af met zorgverleners en betalen alle rekeningen. Juist de zorgverzekeraars zouden alles op alles moeten zetten om fraude te voorkomen en op te sporen. De PVV heeft in april alle fraudemeldingen overhandigd aan minister Schippers van VWS en haar opgeroepen in actie te komen. Kennelijk is de NZA wakker geworden. Op korte termijn dienen alleszins volgende zaken geregeld te worden:
1. Een begrijpelijke rekening ter controle naar de patiënt. Alleen de patiënt weet wat er is gebeurd, door wie en hoe lang of hoe vaak. Dat de rekening nu rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gaat, werkt fraude in de hand. Als de patiënt achteraf een fout constateert en aan de bel trekt bij de zorgverzekeraar, vangt hij vaak bot en gebeurt er niks. Een veelgehoorde klacht is dat de zorgverzekeraar reageert met: "Waar maakt u zich druk om, u hoeft het toch niet zelf te betalen".
2. Datamining en benchmarking. Verzekeraars zitten dankzij de automatisering en de DBC/DOT systemen op een schat aan informatie. Deze informatie wordt nog veel te weinig gebruikt om fraude op te sporen. Technieken als datamining en benchmarking zijn gewoon beschikbaar en moeten volop ingezet worden. Hierdoor kan veel informatie naar boven worden gehaald.
3. Bij bewezen fraude op een zwarte lijst. Het moet voor iedereen duidelijk worden wie er fraudeert. Ook als patiënt zou ik graag willen weten wie zijn zakken onterecht vult met mijn premiegeld. De PVV vindt daarom dat er een openbare lijst met frauderende zorgverleners moet komen. Bovendien zal hiervan een preventieve werking uitgaan.
Als de fraude effectief aangepakt wordt, kan ieders zorgpremie met honderden euro's per jaar omlaag. Alleen op deze manier kunnen we onze zorg in Nederland betaalbaar en toegankelijk houden voor iedereen. Laten we ervoor zorgen dat een situatie waarbij de patiënt een rekening van 4300 euro krijgt omdat de specialist met een lampje in zijn neus heeft geschenen, nooit meer voor zal komen.
Reinette Klever
Tweede Kamerlid Partij voor de Vrijheid