De GGD heeft een nieuwe vijand.
Drank moet weg uit supermarkt, de minimumleeftijd moet omhoog van 16 naar 18 en een kratje moet minimaal 10 euro kosten, vindt GGD-directeur Laurent de Vries.
Alcohol is vreselijk gevaarlijk, net als roken. Dixit De Vries. Het is tekenend voor Westerse gezondheidsinstanties; het liefst stoppen ze u tjokvol met medicijnen (want met medisch imprimatur), maar zaaien ze angst over traditionele genotsmiddelen. Nee, ik verdedig hier niet dat roken niet schadelijk is voor de gezondheid, ik wijs alleen op de twee maten die de GGD hanteert. Of dacht u soms dat medicijnen ongevaarlijke weldoeners in een doosje zijn?
Maar goed, naast de hypocrisie is er ook de bizarre constatering dat De Vries helemaal niet specifiek het alcoholgebruik onder de jeugd wil terugdringen. Het is hem te doen om alle Nederlanders! Allemáál zijn ze de klos, hoewel hij natuurlijk het drankgebruik onder jongeren als gelegenheidsargument noemt om hier en daar zijn punt te ondersteunen. Volwassenen moeten ook minder drinken volgens de GGD. Wat een belachelijk paternalisme.
Drank zou niet meer in supermarkten mogen, maar enkel nog verkocht mogen worden in 'drankshops' (sic). Criminaliseren door new speak, noemen we dit. Dat soort 'shops' hebben we al, ze heten slijterijen en daar kunt u sinds jaar en dag uw drank kopen. Even bij de slijterij langsgaan was altijd een aangename bezigheid, maar dat heeft u verkeerd ingeschat; slijterij is een ander woord voor samenzwering.
Voorts ben ook ik van mening dat alcohol pas verkocht mag worden aan personen aan 18 jaar of ouder. Is gewoon wat beter voor de ontwikkeling van de puberhersens. Maar dan de minimumprijs: wie denkt De Vries wel dat-ie is? Gewoon even een minimumprijsje introduceren omdat drank....ja, waarom eigenlijk? Dat wordt niet duidelijk, De Vries hoopt vooral dat jaren van overheidscamapgnes tegen alcohol hun werk hebben gedaan. Onze eerste associatie bij Lafite '45 moet zijn: duivelsgal, gevolgd door een obligaat 'slecht voor de gezondheid'.
De Vries verdedigt de minimumprijs overigens als volgt:
Er is een minimumprijs voor boeken, voor melk; waarom niet voor bier?
Iemand die dit argumenteert, moet u direct wantrouwen. Naast dat zo iemand graag een glijdende schaal introduceert om zijn gelijk te halen, staat De Vries hier ook keihard feiten te verdraaien. De minimumprijzen die hij noemt, zijn er om de producent te beschermen, niet om de vraag van boeken en melk te drukken. De Vries wil juist de vraag drukken. En als moralistische overheidscampagnes niet lukken, hebben we altijd nog het prijsinstrument.
Overigens wijst de GGD'er op onderzoeken die de elastische vraag van alcohol zouden demonstreren. Duurdere alcohol zou minder gekocht worden. Wat een onzin; voor jongeren is dat wellicht relevant (al denk ik niet dat ze sapjes drinken in de keet, omdat de prijs van een krat bier naar tien euro is gegaan), maar voor consumenten met meer geld in de portemonnee speelt de prijs van alcohol nauwelijks een rol. Vergelijk het met accijns op tabak; eigenlijk alleen goed voor de overheid.
Het verhaal van De Vries rammelt aan alle kanten. Enfin, vanmiddag, uurtje of vijf, een koele en knisperende sauvignon blanc, heerlijk.