D66 denkt - geheel ten onrechte - dat grotere gemeentes ook lagere kosten betekent. Juist het omgekeerde blijkt te kloppen.
Het is verkiezingstijd. De plannetjes zijn dan ook niet van de lucht:
[Gerard Schouw, D66]: D66 wil het aantal gemeenten inperken van ruim 400 tot ongeveer 200. (...) Met deze plannen kan 700 miljoen euro worden bespaard op het bestuur in Nederland.
Klinkt logisch toch? Grotere gemeentes ? efficiënter ? lagere kosten. Een kind kan de was doen!
De feiten
De gemiddelde gemeente verstookt zo'n
2700 euro per inwoner. Hoe zit dat met de gemeentegrootte?
Afgezien van hele kleine gemeentes is er een direct verband tussen uitgaven en grootte: Hoe groter hoe duurder.
De tweede vraag is waar de meeste verkwisting zit. Bij de hele grote gemeentes -6 stuks- of bij de hele kleine?
Van de gemeentes die meer dan 6000 euro per inwoner verbranden, zes in totaal, zijn er twee heel klein en vier heel groot. Het exces - het verschil tussen wat ze uitgeven en wat de modale gemeente uitgeeft per inwoner - is voor de kleine gemeentes in totaal 11 miljoen, terwijl de vier grote gemeentes ruim 11 miljard teveel uitgeven. Daarboven op komt nog dat gemeentes als Vlieland en Schiermonnikoog niet veel efficiënter kunnen. Hun kostenpatroon komt doordat ze een eiland zijn, niet doordat ze te klein zijn.
Conclusie
In tegenstelling tot wat D66 loopt te roeptoeteren is het tegendeel waar: juist de grote gemeentes geven fors meer geld uit dan kleinere. Amsterdam geeft bijvoorbeeld ruim vier keer zoveel uit als de gemiddelde gemeente. Bij elkaar gaat dat niet over 700 miljoen maar over meer dan 11 miljard.
D66: Stem d'r maar op.
Ook op mijn eigen website gepost