Na jarenlang getouwtrek om gaswinning en aardbevingen in het noorden van het land lijken de Groningers toch aan het langste eind te trekken. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft haar advies bekendgemaakt, en dat is niet mals voor de NAM. De discussie over de gaswinning in
Groningen lijkt inmiddels al zo oud als die over Zwarte Piet. Aan de ene kant hebben we de boze Groningers die hun huizen schade zien lijden door aardbevingen die - zo lijken de experts het tegenwoordig over eens te zijn - het boren naar gas veroorzaakt. En aan de andere kant hebben we de NAM en bedrijven als Shell die daarachter steken, die hun inkomsten uiteraard stevig zien dalen bij beperking van de gaswinning.
Die is de afgelopen jaren al meerdere keren beperkt, maar al dat blijkt nog niets te zijn geweest in vergelijking met wat er nu te komen staat. Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft vandaag haar advies uitgebracht over wat te doen in deze kwestie, en
dat advies is, zachtjes uitgedrukt, niet mals. Het aantal kuub aan gas dat jaarlijks uit de grond wordt gehaald in het noorden moet met meer dan de helft verminderd worden als het aan dit clubje ligt: van 27,6 miljard naar 12 miljard. En dat terwijl de GasUnie een minimum van 14 miljard aanhoudt om te kunnen blijven voldoen aan de vraag.
Minister van Economische Zaken Wiebes heeft hier uiteindelijk het laatste woord, en - Groningen viert feest - hij neemt het advies over.
Volgens hem zal de productie inderdaad naar de 12 miljard kuub moeten worden verlaagd, al kan dat niet van de ene op de andere dag natuurlijk:
Minister Wiebes zal het advies overnemen van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om zo snel mogelijk de gaswinning te verlagen tot 12 miljard kuub per jaar. Gevraagd naar wanneer dat dan gehaald wordt zegt Wiebes: "Zo snel als mogelijk".
Snel betekent niet volgend jaar. Het gaat jaren duren om Nederland voor te bereiden op andere energiesoorten, en dus ook om de gaswinning terug te schroeven naar "de 12". Het kabinet komt in maart met een plan voor de gaswinning "binnen deze kabinetsperiode en daarna".
De locaties rondom Loppersum, het dorp dat het meeste lijdt onder aardbevingen, gaan echter wel binnen korte tijd potdicht. Een stevige overwinning dus voor de bewoners aldaar.
Mooi dus voor Groningen, en minder mooi voor de NAM. Toch is er nog een andere, derde partij die we hierbij niet moeten vergeten: de rest van Nederland. De simpele economische wetten van vraag en aanbod leren ons immers dat met een kleiner aanbod aan gas, de prijs onvermijdelijk zal gaan stijgen, zeker in strengere winters met meer vraag. Het zal indirect de vraag naar alternatieven voor gas vergroten, waardoor - precies zoals Rutte III wil - andere energievormen aantrekkelijker worden. Maar hoe je het ook wendt of keert: het gaan duurdere jaren worden wat betreft onze energievoorziening.