1. Home
  2. Griekse bail outs zijn een structurele bezuinigingskans

Griekse bail outs zijn een structurele bezuinigingskans

Geen categorie12 jul 2013, 14:00
Hoeveel krijgt Nederland nog terug van Griekenland? En hoeveel kunnen we er op bezuinigen? Nederland heeft via Target2 een vordering van 4,1 miljard op Griekenland. Nederland heeft 3,2 miljard direct uitgeleend aan Griekenland.  Nederland heeft 1,2 miljard via het IMF uitgeleend aan Griekenland.  Nederland heeft 14,6 miljard via het EFSF uitgeleend aan Griekenland.
Totaal krijgt Nederland nog terug van Griekenland sinds mei 2010: 23,1 miljard Euro. Plus rente. Die schuld is binnen drie jaar opgebouwd. Dat is dus 7,7 miljard per jaar dat Nederland aan Griekenland uitleent of garandeert. Hebben de bail outs van Griekenland een permanent karakter?
Eerst even naar onze Minister van Financiën luisteren in verschillende talen: Dijsselbloem zegt daarover in Le Figaro:

“Als een land leent aan een ander land, dan moet dat terugbetaald worden. Dan kan tijd kosten, decennia. Maar het gaat om een aanvaard en beschermd principe. De Nederlanders en hun parlement hebben, zoals anderen, leningen voor Griekenland opengesteld, na de belofte dat zij hun geld terugkrijgen''.

 De Griekse krant Ekathimerini vroeg Dijsselbloem op 23 mei 2013:

“You said that one of the challenges is to bring down Greece’s debt. Is it feasible for eurozone parliaments to approve a deal that would incur losses to European taxpayers, for example?”

Dijsselbloem antwoorde daarop:

“Indeed, eurozone countries are prepared to do more if necessary to help Greece, on the condition that the program is fully implemented. This was part of the agreement in December. There has been no decision on the specifics yet, so I cannot say whether there will be a write off of bilateral debts at this stage. The point is that within the course of 2014, we will know if the program delivers and if more is necessary to be done.”

 Toen Suddeutsche Zeitung vroeg: “Planen Sie einen zweiten Schuldenerlass?”, antwoordde Dijsselbloem:

“Wir werden im April entscheiden, was zu tun ist. Ich verstehe die Bedenken. Griechenland ist weiterhin ein harter Fall. Wir alle sorgen uns. Aber schauen Sie, was sie schon alles erreicht haben. Ich finde das bewundernswert.”

 Dijsselbloem wil geen kwijtschelding van een deel van de schulden communiceren in het openbaar, maar een hele lange tijd van terugbetalen van de schulden als ‘hulp’ aanbieden. Dit, terwijl nu al bekend is bij de Troika dat Griekenland dit jaar en volgend jaar 0,5 miljard te kort komt om alleen al de rente over de schuld te betalen, laat staan afbetaling van de schulden. Daar komen ze niet eens aan toe. Het gebrek aan terugbetalingscapaciteit verergert dus met de jaren, zodat een eerste schuldenkwijtschelding noodzakelijk zal blijken in April 2014.
Dijsselbloem heeft dus altijd de bereidheid om meer te doen, te allen tijde. Een derde bail out van Griekenland is dus heel reëel, waartoe in de lente van 2014 besloten zal worden.
Hoe lang gaat dit nog door?  Komt er ook een vierde, vijfde en tiende bail-out?
Nou, ja dus.
Volgens een rapport van het IMF is het begrotingstekort van Griekenland in het jaar 2060 nog steeds 2,5% BBP, dankzij alle hervormingen die tot nu toe zijn overeengekomen met de Troika. De staatsschuld van Griekenland daalt dus niet de komende 47 jaar maar stijgt gedurende die hele periode, aangenomen dat de inflatie van de Euro onder de 2,5% blijft. Dijsselbloems hoop op terugbetaling van leningen kan enkel plaatsvinden als de Griekse overheid een begrotingsoverschot realiseert. Volgens het IMF is dat de komende 47 jaar in ieder geval niet het geval. Dijsselbloem weet dit en weet dus ook dat een (alsmaar voortdurende) schuldenkwijtschelding onvermijdelijk is.
De giften, leningen en garanties van Nederland aan Griekenland hebben zonder zo een kwijtschelding een structureel karakter de komende 47 jaar en bedragen nu 7,7 miljard per jaar. Dat jaarlijkse bedrag zal eerder groter dan kleiner worden, zolang Nederland bijdraagt aan de bail-outs van Griekenland. Gaan we op deze voet verder, dan heeft Nederland aan Griekenland tot en met het jaar 2060 385 miljard Euro ‘geleend’, ‘gegarandeerd’ en geschonken aan Griekenland.
Geen cent meer aan Griekenland’, zal dus een permanente Rijksoverheidsbezuiniging inhouden van 7,7 miljard/jaar. Daardoor kan de Nederlandse overheid zelf haar eigen begrotingstekort in 2015 binnen de 3%BBP houden. Volgens Dijsselbloem zijn er op korte termijn geen 6 miljard aan bezuinigingen te vinden, maar enkel lastenverzwaringen. Vanaf de herfst van 2014 is zo een bezuiniging dus wel degelijk aanwezig. Keur die derde bailout van Griekenland dus niet goed in april 2014 en voldoe zo aan de 3%norm van Olli Rehn in 2015.
Waarom niet, meneer Dijsselbloem? En kom niet aanzetten met begrotingsregels en EMU-definties, want het wordt allemaal ooit echt geld: 385 miljard Euro aan Nederlands belastingbetalersgeld in 2060.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten