De Telegraaf is helemaal blij en tevreden: Griekenland krijgt 4 miljard extra. Tijd voor een feestje jongens!
Je zou denken dat de krant voor Wakker Nederland dat
niet goed vindt. Helaas,
de teneur is duidelijk: dit is ge-wel-dig!
Het gevaar van een snel bankroet van Griekenland is afgewend. Het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag ingestemd met extra noodkredieten voor het Zuid-Europese land. Daardoor kan het land op korte termijn 4 miljard euro tegemoetzien. Dat meldde de Duitse krant Die Welt zaterdag.
Het gevaar? Welk gevaar? Ik vind dat helemaal niet gevaarlijk. Sterker nog, een bankroet is voor de Grieken de enige manier om de noodzakelijke veranderingen door te voeren: uit de euro stappen, de drachme herinvoeren, en die vervolgens devalueren. Vervolgens kan Athene flink bezuinigen op de overheidsuitgaven en, voila, over een jaar of tien is het land weer aan het opklauteren.
Maar nee hoor, de Grieken en Brussel kiezen weer eens voor de meest eurofiele aanpak die maar mogelijk is. Het europroject gaat nog altijd über alles: als dat inhoudt dat u en ik wéér een paar miljard in de bodemloze put genaamd Griekenland moeten gooien, het zij zo. Het zal de dames en heren van de Brusselse élite zorg zijn.
Zoals Die Welt uitlegt neemt het risico voor Griekenlands schuldeisers (lees: met name Nederland en Duitsland) door deze noodhulplening alleen maar toe. Als de Grieken alsnog failliet gaan (en ja, dat gaan ze) kunnen we nóg meer afschrijven. Let wel, dat is geld dat we ook heel goed in Nederland hadden kunnen gebruiken, aangezien onze economie nu ook niet bepaald fan-tas-tisch presteert.
Dat geld had ook gebruikt kunnen worden om de lasten te verlichten - zomaar een ideetje. Lagere lasten zorgen ervoor dat de consument meer te besteden heeft, waardoor de vraag toeneemt, er meer geproduceerd moet worden, er meer mensen aangenomen moeten worden, etc. enz. Dan was het nuttig 'besteed'.
In plaats daarvan gooit de overheid dus voor de zoveelste keer ons geld weg in een nutteloze poging Griekenland een beetje langer op de been te houden. En De Telegraaf maar blij zijn.