Volgens de Economist is Geert Wilders dé leider van de internationale eurosceptische beweging.
Er is vandaag een interessant artikel verschenen in de Economist (dank aan lezer OphEUffen voor de link) over Geert Wilders. In het artikel wordt de Nederlandse politicus neergezet als dé leider van de internationale eurosceptische beweging. Ik citeer:
In July Geert Wilders, a far-right politician known for calling on the Netherlands to ban the Koran and exit the euro, wrote them a piquant epitaph. Mr Wilders announced he would hold talks with right-wing parties in other countries about forming an anti-Europe bloc in the European Parliament elections this autumn. He has since spoken with Marine Le Pens National Front in France, a party similar to Mr Wilderss Freedom Party in many ways, and with the Lega Nord in Italy. Having shattered the multi-cultural Netherlands, which once brokered the integration of Europe, Mr Wilders is now proposing to undertake Europes dismantling.
Volgens de Economist speelt Wilders een belangrijke rol in het toenemende euroscepticisme in ons land. Voor hij de vloer aanveegde met Van Rompuy en kornuiten stond Nederland immers bekend als hét pro-Europese land bij uitstek, aldus de Economist. Wilders heeft dat zo ongeveer in zijn eentje veranderd.
Blijkbaar wordt daarbij vergeten dat we in 2005 al overweldigend tegen de Europese grondwet stemden toen we daar de kans voor kregen. Dat was ver voordat Wilders een prominent criticaster van de EU werd. Sterker nog, 2005 was ook het jaar van de oprichting van de PVV, die toen zijn stem nog probeerde te vinden.
Nederlanders zijn dus zelf al een tijdlang eurosceptisch. Wilders heeft dat euroscepticisme slechts gekanaliseerd.
Toch betekent dit niet dat de Economist helemaal ongelijk heeft. Hoewel het vuurtje van het euroscepticisme dus al een tijdje aanwas, heeft hij het wel degelijk aangewakkerd. De EU stond eigenlijk nooit prominent op de agenda. Nu wel. En ja, dat hebben we voor een groot deel te danken aan Wilders. Hij heeft, zou je kunnen zeggen, het kleine brandje veranderd in een enorme veenbrand.
Daar komt bij dat hij tot dusver de enige Europese politicus is die begrijpt dat er een internationale coalitie van eurosceptische partijen moet komen. Op dit moment opereren dat soort clubs feitelijk op eigen houtje. Jammer genoeg is hun impact in Brussel daardoor beperkt. Door een coalitie samen te smeden, waarvan hij ongetwijfeld de de facto leider is, stelt Wilders zijn ideologische bondgenoten in staat om samen met hem een vuist te vormen in het hart van Europa.
Dat zijn inderdaad twee prestaties van formaat. Waarom de Economist zich genoodzaakt voelt om Wilders' impact op te blazen is mij dan ook een raadsel, maar goed: de PVV-leider zal er zelf ongetwijfeld blij mee zijn.
En eigenlijk moeten wij dat als Nederlanders - of je nu pro- of anti-EU bent - ook zijn. Wilders is namelijk de enige Nederlandse politicus die ons land internationaal op de kaart zet. De rest van het establishment is op Europees en globaal niveau niets meer dan meelopers; makke schapen die doen wat hun verteld wordt.
Maar Wilders? Nee, die niet. Hoewel Rutte en Samsom het ongetwijfeld niet willen horen is hij de enige Nederlandse politicus die er buiten de grenzen van ons land echt toe doet. Dat heeft de Economist dus wel degelijk goed gezien.