Het redden van de bank SNS heeft elke burger in Nederland zo'n 290 euro gekost. We zijn er echter nog niet. Mogelijk moet Dijsselbloem nog veel meer geld in 'zijn hobby' steken.
Onze overheid heeft iets met banken. ING kreeg miljarden aan steun. ABN-AMRO en grote delen van Fortis werden enkele jaren geleden al genationaliseerd door Wouter Bos (PvdA). Inmiddels heeft een andere PvdA'er, Jeroen Dijsselbloem, de huidige minister van Financiën is, ook een bank aan het rijtje toegevoegd.
De zogenaamde systeembank SNS REAAL werd afgelopen voorjaar eigendom van de staat. En daarmee ook eigendom van de Nederlandse burger. U heeft daar tot nu toe niet heel veel voordelen van ondervonden, waarschijnlijk. U heeft wel 290 euro uit onze schatskist aan Jeroen Dijsselbloem afgestaan om de bank te kunnen redden.
Hoop
De beleggers die aandelen SNS REAAL in hun portefeuille hadden werden onteigend. Volgens Jeroen Dijsselbloem waren die aandelen 0 eurocent waard. Als hij de bank niet had gered, waren de verliezen ook hoog opgelopen en was de bank hoogstwaarschijnlijk failliet gegaan. In dat geval hadden de aandeelhouders, net als nu, immers ook niets. Zuur voor de aandeelhouders, zeker voor de kleine 'burgerbelegger', maar dat is de risico van het vak, zullen we maar zeggen.
Toch gloort er voor de beleggers, die aandelen SNS REAAL hadden, weer hoop. Voor de belastingbetaler dreigt er echter een nieuwe strop. Jeroen Dijsselbloem heeft volgens de rechter niet genoeg onderbouwd waarom de aandelen 0 euro waard waren.
Bij de nationalisatie van SNS verloren aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties in één klap al hun geld. Ze eisen een vergoeding voor het verlies van hun investering. De Ondernemingskamer vindt dat onafhankelijke deskundigen moeten onderzoeken of ze recht hebben op zo'n vergoeding. De Ondernemingskamer moet dan later oordelen of het dat advies overneemt.
OverwinningDe hele uitspraak van de rechtbank, waarin Dijsselbloem en de staat het er fors van langs krijgt, is
hier te lezen. De PvdA'er schrok dan ook behoorlijk van de uitspraak. Volgens de rechtbank moest de schadevergoeding hoger zijn dan 0 eurocent, dus geld kosten gaat dit grapje sowieso. Advocaten van beleggers spraken dan ook van een klinkende overwinning, veelzeggend. Reden voor de minister om in beroep te gaan.
De Nederlandse staat gaat nu in cassatie tegen de uitspraak, blijkt uit een brief van het hof. Het hof zou inmiddels toestemming gegeven hebben om de benoeming van een deskundigenpanel uit te stellen, in afwachting van de cassatieprocedure.
Zooitje
Het valt voor de belastingbetaler te hopen dat Dijsselbloem er een minder groot zooitje van heeft gemaakt dan De Ondernemingskamer oordeelde. Anders krijgen de beleggers, weliswaar terecht in dat geval, (een gedeelte van) het geld voor hun aandelen terug, maar moet Dijsselbloem flink in zijn beurs tasten om die aandeelhouders hun deel te kunnen geven. In het slechtste scenario gaat het om miljarden euro's. En u raadt al bij wie de rekening uiteindelijk op zijn bordje komt.
Juist, bij u.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman