1. Home
  2. Wordt Liesbeth Spies de leider van het CDA?

Wordt Liesbeth Spies de leider van het CDA?

Geen categorie01 mei 2012, 14:01
Liesbeth Spies wil CDA-leider worden. Ze maakt een goede kans, omdat ze een visie heeft op samenleving en overheid.
Liesbeth Spies draagt opvallend kleurrijke pakjes, ze durft te moraliseren en ze is voor een kleinere overheid. Ja, in die opzichten lijkt ze wel op de politieke heldin van veel Amerikaanse conservatieven: de Republikeinse Sarah Palin. Nu is Spies geen Nederlandse Palin, maar dat ze 'iets' heeft valt niet te ontkennen.
Vandaag heeft ze zich officieel kandidaat gesteld als leider van het CDA. Ze is daarmee de vierde kandidaat en tevens de enige vrouw van de vier die strijden om het lijsttrekkerschap. De belangrijkste kanshebbers zijn Spies en CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma. Het speelveld kan nog veranderen in de komende dagen, maar het lijkt uitgesloten dat andere grote namen, zoals de Limburger Camiel Eurlings, zich nog melden voor het einde van de week als de kandidaatstelling officieel sluit.
In de eerste ronde vallen Marcel Wintels en het onbekende Nijmeegse raadslid Harry Wesselink af, dat staat intussen wel vast, hoe goed Wintels ook ligt binnen bepaalde delen van het CDA. Het komt in de tweede ronde dus neer op de strijd tussen Buma en Spies.
Spies stelde zich vandaag kandidaat met de volgende verklaring:

Met hart en ziel stel ik mij kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Met het strategisch beraad heeft het CDA een nieuwe koers bepaald. Met deze verkiezing zetten we een volgende stap

Het CDA zit in mijn bloed. Juist nu wil ik niet langs de kant blijven staan. Daarbij gaat het niet alleen om de toekomst van het CDA maar ook om de toekomst van ons land. Orde op zaken stellen gaat verder dan alleen een sluitend huishoudboekje, maar ook en juist om de manier hoe we met elkaar omgaan.

Hans Goslinga van Trouw twitterde dat Spies een geduchte concurrent van Buma kan worden als zij de Angela Merkel van het CDA wordt. Een mooie vergelijking. Maar ik vind de vergelijking met Palin mooier en wel hierom. Spies wilde als minister van Binnenlandse Zaken de rol van de overheid veranderen en de samenleving meer ruimte geven. In een interview in maart zei ze het volgende:

Veel Nederlanders voelen zich betrokken bij hun wijk, hun vereniging, hun buurt, hun gemeente, ze willen méédoen. De overheid moet zich daarin misschien wel anders opstellen dan de afgelopen decennia. De overheid nam dingen over, uit handen, dacht dat ze het zelf beter kon. Terwijl de overheid misschien juist volgend moet worden, op initiatieven uit de samenleving moet ingaan.

Conservatieven als ik kunnen hier laaiend enthousiast van worden. Als het aan Spies ligt, wordt het concept van civil society - het beste recept tegen de bemoeizucht van de centrale overheid - nieuw leven ingeblazen. Helaas is het kabinet opgeblazen door, mag ik het zeggen lieve DDS-lezers, Geert Wilders en daarom is het debat over de rol van de overheid dat Spies wilde er nooit gekomen.
Het zijn geen loze woorden om kiezers te paaien: Spies is ervan overtuigd dat de rol van de overheid moet worden teruggedrongen ten behoeve van de zelfstandigheid van de samenleving. Als Spies dit verhaal tot inzet van haar campagne maakt, dan zou zij zomaar een heleboel CDA'ers, óók de zuidelijke katholieken, achter zich kunnen winnen.
Met een inspirerend verhaal en een goed doordachte visie op Nederland, kan het CDA de in 2010 thuisgebleven kiezers weer naar de stembus lokken. Kom maar op met dat grote verhaal dat we toch echt hebben moeten missen bij het eerste kabinet-Rutte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten