Gaan ChristenUnie en SGP samen?

Geen categorie21 apr 2012, 10:15
Komt er een fusie van de twee christelijke partijen? Onwaarschijnlijk. Maar niet onmogelijk. Er moet een hoop gebeuren voordat het zover is.
Scheidend ChristenUnie-voorzitter Peter Blokhuis denkt dat de ChristenUnie en de SGP op den duur zullen samengaan. Volgens hem wordt het steeds belangrijker nauw samen te werken om als overtuigde christenen herkenbaar te zijn in de politiek, zegt hij in een interview met het Nederlands Dagblad. "Het wil er bij mij eigenlijk niet in dat CU en SGP op de langere termijn naast elkaar blijven bestaan."

Volgens hem moeten de ChristenUnie en de SGP niet als een belangenclubje de samenleving dienen maar als 'christenen voor Nederland', vindt hij. ''Of willen we - en dan kijk ik ook naar het CDA - doorgaan als drie steeds zwakker wordende stemmetjes?''

Er is volgens Blokhuis in rap tempo sprake van ontzuiling bij de achterbannen van de twee partijen. "We hebben elkaar gewoon heel erg nodig." Blokhuis heeft gelijk als hij zegt dat de drie christelijke partijen steeds zwakker lijken te worden. Het CDA zou nog maar twaalf zetels halen als er vandaag verkiezingen zouden zijn, de ChristenUnie vijf en de SGP twee. Samen komen ze uit op slechts 19 zetels.
Dat is niet goed.
Maar de twee andere christelijke partijen zitten in het centrum van de macht. De ChristenUnie kijkt met een jaloerse blik naar de kleine SGP. Die partij weet zich aan haar principes te houden én tegelijkertijd beleid te beïnvloeden. Dat wil de ChristenUnie ook wel.
Dat kan, maar dan moet de partij zich niet exclusief aan de linkerkant van het politieke spectrum opstellen. We zien in het nieuwe crisispakket van de ChristenUnie veel linkse ideeën. Ontwikkelingssamenwerking moet op 0,8 procent blijven (er mag dus niet worden bezuinigd), de hypotheekrenteaftrek wordt beperkt tot 30 procent (een belastingverhoging voor heel veel huizeneigenaren), de lto-heffing komt terug (vliegbelasting), etc. Met zulke plannen kun je beter fuseren met de PvdA.
Maar vooruit, de ChristenUnie stelt zich ook verantwoordelijk op: schulden moeten worden teruggedrongen, zowel van de overheid als van particulieren, en er moet een breed geaccepteerde loonmatiging komen. Dat zie je weer niet bij de linkse oppositie.
De SGP moet bij zichzelf te rade gaan: heeft het zin om met de ChristenUnie te fuseren? Eigenlijk niet. De SGP doet het goed in de peilingen (2 tot 3 zetels) en heeft een betrokken achterban met een duidelijke visie op de wereld. Die visie vertroebelt als de SGP zou fuseren met een grotere partij als de ChristenUnie. Het is dus in principe niet aantrekkelijk voor de gereformeerden ter rechterzijde.
Toch zou het verstandig zijn als de twee partijen weer om tafel gaan voor oriënterende gesprekken, samen met het CDA. Als de christenen in Nederland nog enige invloed willen hebben in de politiek, dan moet er worden samengewerkt. Een fusie is niet noodzakelijk, een intensievere samenwerking wel. De politieke jongerenorganisaties van CDA, ChristenUnie en SGP geven alvast het goede voorbeeld.
Update 14:06 uur. SGP-voorzitter ziet fusie niet zitten: "In het politieke spectrum bewegen ChristenUnie en SGP zich niet altijd op dezelfde lijn. Je ziet dat terug in de visie op de sociale agenda, op de rol van de overheid en op dit kabinet. Die verschillen moet je niet willen ontkennen."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten