De G20 wil minder bezuinigen. Volgens de landen zijn de strenge regels over de begrotingstekorten minder belangrijk dan economische groei.
De politieke bollebozen van deze wereld hebben de koppen weer bij elkaar gestoken. Uiteraard is daar weer een schitterend plannetje uitgebroed die de wereld eindelijk uit de crisis moet helpen. Ditmaal werd de G20 top in Moskou gehouden. In een ver verleden, onder Jan-Peter Balkenende, mocht Nederland nog een (bij)rolletje spelen op dergelijke toppen, maar dat is al lang geschiedenis.
Naast de ministers van financiën uit 19 landen (de EU is het 20e land, op die manier doet Nederland nog een heel ietsiepietsie beetje mee) waren ook directeuren van de centrale banken van de landen
aanwezig. Uiteraard gingen de gesprekken vooral over de economie. Al jaren ligt de wereldeconomie immers op z'n gat.
Groei
De landen van de G20 vinden economische groei belangrijk. Dat vindt iedereen zo'n beetje op deze aardbol, maar goed. Opmerkelijk is wel dat de landen economische groei nu belangrijker vinden dan de regels over de begrotingstekorten. Siluanov (Russische minister van financiën) zeg het heel mooi:
'De G20-collega's hebben niet besloten om de verantwoordelijkheid te nemen om hun tekorten en schulden in 2016 te hebben verlaagd', zei de Russische minister van Financiën Anton Siluanov tegen persbureau Reuters. 'Sommigen vinden dat je eerst voor economische groei moet zorgen.'
3%
De vraag is natuurlijk of de Europese landen in de G20 ook achter deze plannen van de G20 staan. In Europa is het nog steeds de bedoeling dat landen binnen afzienbare termijn een begrotingstekort hebben van minder dan 3%. In Nederland is Dijsselbloem op dit moment hard aan de weg aan het timmeren om dat voor elkaar te krijgen. De vele bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben daar alles mee te maken. De 6 miljard (en meer?) bezuinigingen die nog komen ook.
Het huishoudboekje op orde brengen was toch een beetje het beleid van Nederland en de EU de afgelopen vijf jaar. Dat lijkt nu dus min of meer kopje onder te gaan. Alle pijlen op economische groei. Of de Europese Unie en Nederland deze gedachtegang van de G20 gaan volgen, dat zal de komende tijd blijken.
Lastenverzwaringen
Ergens zou dat mooi zijn. BTW-verhogingen met 2% en andere lastenverzwaringen hebben de economie de afgelopen tijd alles behalve vooruit geholpen. In de nabije toekomst niet meer lastenverzwaringen is in dat licht dan ook heel goed nieuws. Tegelijkertijd is de tekorten op laten lopen, en daarmee de schulden, ook niet alles. Op langere termijn ontstaat er dan een onhoudbare situatie. De torenhoge schulden zullen groeien, en die zijn nu al enkel met een kunstmatig laag gehouden rente in bedwang te houden zijn. Hoe lang nog?
Als u een oplossing hebt, mag u het zeggen. Graag meteen doorbellen naar Moskou alstublieft. Als u opschiet is iedereen nog net aanwezig.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman