Jenny Douwes de held van Friesland, is terug van weggeweest! En hoe! Het Fries Verzetsmuseum maakt op eervolle wijze vermelding van de relevantie van de blokkeerfriezen voor de Fryske skiednis. Dat men in Friesland trots is op de ondernemende dame moge duidelijk zijn. En hoe kan het ook anders?
Het gaat om een vacante positie bij het Verzetsmuseum in Friesland en daar horen verzetsdaden bij. Of het om verzet tegen de nazi's in de Tweede Wereldoorlog, de Spanjaarden tijdens de Spaans-Duitse burgeroorlog (80-jarige oorlog, red) of verzet tegen extreem-linkse actievoerders maakt niet uit. Verzet loont in Friesland. Tenminste als het verzet is voor de Fryske vrijheid:
Een van de bekende daden van het Friese verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog was
de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden. Tijdens die actie bevrijdden bevrijdingsfriezen de gevangen. 51 personen werden toen gered zonder een schot te lossen.
Jenny Douwes zien we wel vaker aandacht vragen voor culturele projecten en dat is natuurlijk helemaal in lijn met haar liefde voor kunst en cultuur. Zo promoot ze niet alleen een vrije viering van het sinterklaasfeest, maar promoot ze dus ook het Fries Verzetsmuseum en de actie Open joodse huizen.
En inderdaad: als je een museum opent dan moet je alle zijden van de geschiedenis deels kunnen begrijpen. Doe je dat niet, dan is het museum een eenzijdige vertelling. Maar juist door meerdere perspectieven te bieden ontstaat begrip. Logisch dus dat de
blokkeerfriezen relevant zijn voor de Friese geschiedenis en dus ook voor het Verzetsmuseum.