Zo, de Franse regering weet ineens wel van doorpakken.
Ongetwijfeld een heel gekke vraag, maar hadden ze dit niet kunnen doen vóór de aanslag op Charlie Hebdo? Of in ieder geval direct erna toen de klopjacht op de daders was begonnen?
De Franse premier Manuel Valls heeft gezegd dat Frankrijk in staat van oorlog is met het terrorisme, het jihadisme en de radicale islam. Om de bevolking te beschermen worden vanaf morgen 10.000 militairen ingezet. Ze moeten de belangrijkste mogelijke doelwitten van terroristen beveiligen.
Bovendien worden 4700 politieagenten vrijgemaakt om joodse scholen te beveiligen. De maatregelen zijn bekendgemaakt door de ministers Drian van Defensie en Cazeneuve van Binnenlandse Zaken.
Het moge duidelijk zijn dat de Franse regering ernstig rekening houdt met meer aanslagen. Dat is zowel zorgwekkend als logisch - we weten immers dat Al Qaeda en ISIS meer aanvallen willen uitvoeren in Europa en ja, vooral op joodse doelen. Daar komt bij dat er genoeg radicale Franse moslims zijn die op eigen houtje kunnen opereren en een spuughekel hebben aan hun land én joden.
Aangezien dit nu kan vraag je je af waarom dat niet eerder het geval was. Algerije had de Fransen immers gewaarschuwd dat een aanval 'eminent' was. Daarnaast lieten inlichtingendiensten van andere landen óók weten dat ze de boel totaal niet vertrouwden. En toch werd er bijzonder weinig gedaan. Bij de politie bekende jihadisten werden niet verhoord of zelfs maar gevolgd. De Franse autoriteiten hielden de Kouachi broers bijvoorbeeld een tijdlang in de gaten, maar waren daar onlangs mee gestopt.
Hoe kon dat in vredesnaam gebeuren? Als dit alles nu mogelijk is had men al veel eerder iets kunnen doen om zowel joden als belangrijke toeristische attracties en mogelijke economische en politieke doelwitten te beschermen.
Me dunkt dat het parlement premier Vall en president Hollande daar enkele lastige vragen over moeten stellen. Leuk dat er nu iets gebeurt (waarbij je je ironisch genoeg weer kan afvragen of men niet wat overdrijft met 10.000 militairen), maar is het eigenlijk niet al te laat?