1. Home
  2. FOX komt naar Nederland (en dat vindt de NOS niet leuk)

FOX komt naar Nederland (en dat vindt de NOS niet leuk)

Geen categorie17 jun 2013, 7:00
Vanaf 14 augustus heeft Nederland er een nieuwe televisiezender bij: FOX NL. De zender van de bekende Rupert Murdoch gaat in eerste instantie vooral voetbal uitzenden. De NOS is doodsbenauwd.
De NOS had de primeur: woensdagavond 12 juni onthulde de omroep dat het media-imperium van de Amerikaanse Rupert Murdoch definitief een voet aan de grond krijgt in Nederland. FOX krijgt vanaf 14 augustus een eigen open televisiezender die met name sport, entertainment en series uitzendt.
Hoewel ze de primeur hadden, was de NOS niet echt blij met dat nieuws. In het NOS Achtuurjournaal van 12 juni werd komst van FOX naar Nederland minutenlang geanalyseerd. Het ging met name over wat de komst van FOX zou betekenen voor het zogenaamde 'bord-op-schoot-moment', een door de publieke omroep gebezigde kinderachtige term voor de voetbalsamenvattingen die nu nog om zeven uur 's avonds worden uitgezonden.
Een dag later beweerde NOS-directeur Jan de Jong op de site van de NOS opeens dat de strategie van Murdoch "slim" is en dat de publieke omroep er weinig last van zal hebben. "FOX zal misschien wel iets van onze kijktijd afsnoepen, maar minder dan van de commerciëlen." Ik vraag me af of NOS-baas De Jong dat echt gelooft (het Journaal was behoorlijk paniekerig over het nieuws), of dat hij alleen maar hoopt dat FOX niet te populair wordt bij de Nederlandse tv-kijker.
De nieuwe zender gaat FOX NL heten. Een prima naam die niet te moeilijk te onthouden is voor de voetbalminnende tv-kijker. Voormalig NOS-presentator Toine van Peperstraten gaat voor de zender aan de slag, net als AVRO-directeur Peter Lubbers. Allemaal leuk en aardig, dat voetjebal, maar waar ik vooral nieuwsgierig naar ben: wat als FOX NL een succesvolle zender blijkt?
Durft Murdoch het dan aan een tweede zender te openen, een die geen sport of entertainment uitzendt, maar nieuws en opinie? Dat zou pas een verrijking zijn voor het Nederlandse media-landschap. Een Nederlandse FOX News-zender zou een einde kunnen maken aan de VARA- en NOS-hegemonie in Hilversum. Linksige televisie kennen we nu wel. We zijn het een beetje zat, die praatprogramma's waar vooral linkse talking heads zitten. Wij willen ook weleens de andere kant horen. Wat zeg ik: wij willen de waarheid horen. Fair & balanced, ja, graag!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten