Rob Jetten (D66) was afgelopen zondag op bezoek bij een uitzending van WNL. Daar sprak de D66-voorman over onder meer de uitkomsten van het onderzoek naar de werking van de democratie door staatscommissie Remkes en natuurlijk de afschaffing van het oude referendum en de invoering van een nieuw referenduminstrument. Dit jaar werd het oude referenduminstrument de das omgedraaid. De redenen daarvoor waren talrijk maar volgens Jetten was een belangrijke reden dat het oude instrument niet goed werkte de mogelijkheid om internationale verdragen ter discussie te stellen.
Nu pleit de fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer voor een bindend correctief referendum een instrument dat burgers, die ondertussen afhaken en niet meer geloven in de democratie, moet uitnodigen om weer te participeren. Daarmee toont Jetten zich uiterst schappelijk zoals ook van een middenpartij mag worden verwacht. In tegenstelling tot veel VVD'ers trekt hij zich de zorgen van anderen aan en wil hij dus iets doen om de burger meer directe invloed te geven.
Jammer is daarbij wel dat hij daarbij internationale verdragen niet langer als referendabel ziet. Hierdoor wordt het lastiger voor burgers om bijvoorbeeld een referendum te forceren over EU-verdragen die natuurlijk ook gelden als 'soft law'. Eerder nog had vice-premier Kasja Ollongren zich niet durven uitlaten over het referendum, maar Jetten nu dus wel. Dat is mooi, want een referendum is zeker nodig. Tijd dus dat het kabinet gaat leveren en werk maakt van dit nieuwe democratische instrument.
Natuurlijk zijn er wel mensen die er niets goeds in zien en vooral de afschaffing van het oude instrument herinneren, maar vergeet niet dat een nieuw instrument ook beter ontwikkeld kan zijn en uiteindelijk kan leiden tot een sterkere democratie. Toch zal Jetten nog wel even moeten aanhoren dat het D66 was die 'het referendum afschafte', maar als hij in 2019 werk maakt van een nieuw referendum dan kan hij zomaar eens de fractievoorzitter worden die daadwerkelijke democratische vernieuwing voor elkaar heeft gebokst.
Gezien het feit dat de groep 'afhakers' zo groot is en staatscommissie Remkes het bindend referendum adviseerde als toevoeging op de representatieve democratie ligt de bal eigenlijk al voor de goal en hoeft Jetten hem er enkel in te schieten.