Bezoekers van een festival in het kustplaatjes Jeddah in Saudi-Arabië moeten rekening gaan houden met extra scherpe beveiliging of zelfs met annulering van het festijn. Het hedonistische feestje wordt namelijk door terroristen van de Islamistische Staat (IS) bedreigt, zo meldt de Telegraaf. De fundamentalistische moslims, die dreigen met een aanslag, stellen in een video dat het feest 'on-islamitisch' zou zijn. Het laat maar weer eens zien waar fundamentalisme in religies toe kan leiden, maar het is ook leerzaam om de onderliggende attitudes eens te bespreken. Het religieuze begrip 'moslim' of 'christen' wordt door zulke lieden gemonopoliseerd met moralistisch gewauwel zoals 'het is on-islamitisch' en degenen die niet voldoen aan het orthodoxe zelfbeeld van de radicalen zijn als 'ketters'. Ja dat verhaal kennen we ondertussen wel. Binnen de Islam doen radicalen dit met dreigementen van geweld, maar ook onder christenen is de geest van uitsluiting waarneembaar.
Denk maar eens aan de
'Nashvilleverklaring' van orthodoxe christenen. Men roept wellicht niet op tot geweld en pleegt in Nederland ook geen aanslagen, maar de onderliggende gedachten zijn voor beide groepen gelijk. Immers geloven ze heilig in hun eigen gelijk en zijn zij bereid slachtoffers te maken, zij het emotioneel of materieel. Alles dat buiten hun eigen identiteitsbelevenis van het christendom of de islam valt is 'ketters'. Daar moet dan iets tegen
gedaan door er iets van te
zeggen. Zeg gewoon niks of doe gewoon rustig, oké?
Natuurlijk zijn deze zaken niet vergelijkbaar in uitkomst, maar wel vergelijkbaar qua intentie: immers willen beide groepen hun visie op de samenleving stempelen door hier voortdurend over te communiceren, zij het met verklaringen of dreigementen. Ook al leidt het wellicht tot vervreemding en emotionele schade.
https://twitter.com/TerreurNieuwsNL/status/1090900586424348672
In het geval van de radicale moslims van IS wordt zelfs moord en doodslag niet geschuwd. Die mafklappers staan dus bovenaan de lijst religieuze idioten van de 21e eeuw. Het bezoek van DJ Tiësto en Mariah Carey zou volgens mensenrechtenorganisaties moeten worden geannuleerd vanwege de situatie in het land. Maar aan de andere kant kun je juist stellen dat het bezoek van dergelijke feestjes juist bijdraagt aan het 'normaliseren' van relaties. Dom dus. Want niets draagt meer bij aan de vooruitgang dan te laten zien dat festivals prima vermaak bieden.
Het is daarom ook vreemd dat juist die organisaties kritiek hebben op DJ Tiësto, want niet hij, maar radicalen zijn verantwoordelijk voor de situatie in Saudi-Arabië. Het is echt niet zo dat zijn wegblijven enige impact zal hebben op
Mohammed Bin Salman en het zorgt er alleen maar voor dat de radicalen hun zin krijgen. Immers is de bedreiging een teken van onmacht en kunnen zij de organisatie niet stoppen, behalve dan met geweld.