Felle strijd om Tikrit

Geen categorie29 jun 2014, 15:14
Het is nog lang niet afgelopen in de geboorteplaats van Saddam Hoessein.
Hoewel de gouverneur van de regio eerder liet weten dat Tikrit min of meer in handen is van de sjiitische regering van Nouri al-Maliki denkt de Iraakse inlichtingendient daar heel anders over. Volgens de dienst zijn Iraakse troepen namelijk weliswaar beland in buitenwijken van de stad, maar valt het ze bijzonder zwaar om op te rukken.

Inwoners van Tikrit zeiden gisteravond dat ISIS-strijders de stad nog steeds in handen hebben. Ze maken melding van grote verliezen aan beide kanten. De rebellen zouden een helikopter hebben neergeschoten. Vandaag werd door inwoners ook gemeld dat het leger zich heeft hergegroepeerd in een stad op 25 kilometer van Tikrit.

25 kilometer is dichtbij, maar het is natuurlijk niet hetzelfde als 'we hebben Tikrit heroverd.' Sterker nog, gezien het feit dat Al-Maliki tienduizenden soldaten heeft is het bijzonder mager en zorgwekkend. 
Mager en zorgwekkend, maar verbazingwekkend is het zeker niet. Tikrit is namelijk een echte soennitische stad. Veel lokale burgers sympathiseren met ISIS. Daar komt bij dat er daar nogal wat boze voormalige aanhangers wonen van Saddam Hoessein. Zij zien Al-Maliki als een verrader én als een sjiitische rivaal voor de macht. We hebben een paar weken geleden al gezien dat zij er geen enkele moeite mee hebben om de handen ineen te slaan met de moslimextremisten van ISIS. Sterker nog, op het moment zijn het bondgenoten.
Tel daarbij op dat ISIS en de Baathisten bedreven zijn in het voeren van een guerrillacampagne en het wordt opeens duidelijk dat dit weleens een bijzonder lastige opgave kon worden voor het Iraakse leger. Als het tegenvalt konden de gevechten weleens weken - zo niet maanden - duren (zie Fallujah). Een andere mogelijkheid is dat Al-Maliki de stad tijdelijk in handen krijgt, om hem daarna onmiddellijk weer te verliezen als zijn militairen elders moeten worden ingezet. In dat geval staat ze dus op zijn best een pyrrhusoverwinning te wachten.
Kortom, het heeft er alle schijn van dat het nog lange tijd onrustig blijft in Irak. Hoe langer dit duurt, des te groter de kans dat het land uiteindelijk uit elkaar valt en er drie autonome regio's worden opgericht: Kurdistan, ISIS-stan, en Sjiitistan (oftewel Iran II). 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten