Eurotop

Geen categorie08 dec 2011, 11:30
Het kan nog alle kanten op met de eurotop die vandaag begint. Maar als de voortekenen niet bedriegen dan gaat Nederland weer 'bakken soevereiniteit' overdragen aan Brussel.
Gisteren lanceerde de voorzitter dan de Europese Raad, Herman van Rompuy, een slimme truc om de nieuwe bevoegdheden van Brussel inzake het begrotingsbeleid van de eurolanden in te kunnen voeren zonder bestaande verdragen aan te passen. Want dat zou maar allerlei rompslomp geven, zoals nationale parlementen die moeilijk doen, of - nog erger - volksraadplegingen middels een referendum. (Voor de liefhebbers is hier de originele tekst van zijn voorstel). Die Van Rompuy is iemand om goed in de gaten te houden. Anders dan zijn collega Barroso - een hardcore stalinist die ook zo overkomt - wekt van Rompuy eerder de indruk dat hij niet tot tien kan tellen, maar ondertussen......
Inmiddels is het voorstel van Van Rompuy alweer door bondskanselier Merkel naar de prullenmand verwezen. Een Duitse diplomaat noemde het 'een verrot compromis'. Hoewel de Duitsers alles op alles zetten om via Brussel meer greep te krijgen op het begrotingsbeleid in de eurolanden, gaat dit bedenkelijke gesjoemel van Van Rompuy zelfs hun te ver.
Intussen dient zich weer een nieuwe clash aan, nu omdat de Britten dwarsliggen. Premier Cameron vreest dat de voor zijn land cruciaal geachte financiële sector door Brusselse beleidsvorming in de knel komt. Hij is fel gekant tegen een belasting op de handel in aandelen en obligaties en ook tegen nieuwe regels voor hedgefondsen.
Merkel en Sarkozy hebben intussen in een gezamenlijke verklaring laten weten zich niets aan te zullen trekken van dwarsliggers buiten de eurozone:

The two are looking to a treaty change to achieve the reconstruction of the single currency area, to be agreed on Thursday (8 December) at an EU summit in Brussels and approved as soon as March next year.

If it is not possible for all 27 EU member states to agree on the changes, they warn that the 17 members of the eurozone must forge ahead without them.

Desnoods een Alleingang van de eurozone, zo luidt dus de dreiging. 
In dezelfde verklaring ook een succesje voor president Sarkozy: de beide leiders verklaren voortaan af te zullen zien van 'private sector involvement'; het meebetalen door beleggers, zoals eerder met betrekking tot Griekenland is overeengekomen, blijft - aldus de beide leiders - een eenmalige zaak die niet voor herhaling vatbaar is.
Ondertussen dreigt ook nog en passant gesleuteld te worden aan het ontwerpverdrag van het permanente noodfonds ESM. Elsevier meldt hierover dat het stemrecht daarin van kleine landen zoals Nederland verder zal worden uitgekleed. Misschien heb ik iets gemist, maar ik heb nog nergens gehoord dat minister De Jager of premier Rutte zich hier druk over maken. Het ziet ernaar uit dat premier Rutte zich gewoon zonder tegenstribbelen zal neerleggen bij wat de grote landen over ons beslissen.
Alom wordt de hoop uitgesproken dat deze top een succes zal worden. Europa best belangrijk, de euro is van ons allemaal. Dat werk. Er zal ongetwijfeld weer een halfzacht en onbegrijpelijk compromis uit de bus komen waar uiteindelijk niemand iets mee opschiet, maar dat ons weer veel geld gaat kosten, zoals bij al die vorige toppen. En deze keer mogen we ook nog 'bakken soevereiniteit' inleveren. Je moet tenslotte iets overhebben voor het behoud van onze geliefde euro. Of de euro gered gaat worden staat nog te bezien. In ierland worden nu voorbereidingen getroffen tot het drukken van bankbiljetten in de eigen valuta.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten