Je kan zeggen van de conservatieve en populistische partijen wat je wil, maar ze zorgen er uiteindelijk wel voor dat het politieke discours over immigratie en integratie verandert. Jaren geleden was een 'Fort Europa' nog een waanidee en 'extremistisch'. Niet te doen en niet wenselijk volgens veel EU-ambtenaren en politici. Nu staan we op een punt waarbij het gemeengoed is geworden en het een heersend idee is. De afgelopen maanden zijn zo'n 20.000 migranten vrijwillig met internationale steun vanuit Libië naar hun vaderland teruggekeerd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Unie.EU-buitenlandchefFederica Mogherini schrijft dit toe aan de samenwerking van de EU met de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties , zo liet zij zaterdag tijdens een bezoek aan Libië weten.
De drie bondgenootschappen hadden in november een gezamenlijke taskforce opgericht om mensen ervan te weerhouden naar Europa te vluchten en hen aan te moedigen terug te keren.
De Europese Unie en met name de Europese leiders willen nu centra gaan oprichten aan de grenzen van Europa en in
Afrika om daar migranten in op te nemen en te kijken waarom ze naar Europa willen. Een soort 'buitenposten' van Fort Europa. Wachtposten en wachttorens voor het continent. Dit idee werd jaren geleden ook al gepresenteerd, onder andere door Malik Azmani van de VVD, toen werd het nog uitgelachen. Geert Wilders en Thierry Baudet hebben ook al gelijksoortige plannen geopperd, maar dat werd toen ook met hoongelach ontvangen. Nu lacht niemand meer.
Het is heel goed dat er eindelijk werk van wordt gemaakt, maar het is verdomd triest dat het zo lang heeft moeten duren en na een aantal jaar al veel negatieve gevolgen zich hebben tentoongesteld. Het 'Wir schaffen das' van Merkel heeft desastreuze gevolgen gehad voor Duitsland en voor andere landen. Een aanzuigende werking waar zij op dit moment metaforisch gezien voor moet bloeden.
Goede stappen in de juiste richting, maar we zijn er nog lang niet.