De soap rondom het in Oxford ontwikkelde AstraZeneca-vaccin gaat maar door. Terwijl het boek over de bloedproppen wordt gesloten, blijken nieuwe studies te bewijzen dat het vaccin een zeer beperkte werking heeft voor jongeren. Alleen 60-plussers krijgen het nog, vindt EU-vaccinbeoordelaar EMA. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft vooralsnog geen aanwijzingen kunnen vinden voor een verband tussen het AstraZeneca-vaccin en bloedproblemen. In
Duitsland volgt men het advies op van een vaccinatiecommissie om te stoppen met AstraZeneca te prikken bij mensen onder de 60 jaar. De situatie wordt er op deze manier niet duidelijker op. En wat gaat Nederland doen?
De Europese onderzoekers zien vooralsnog geen oorzakelijk verband, dat
meldt NU.nl. EMA adviseert landen dan ook om vooral te blijven doorprikken, maar in Duitsland denkt men daar compleet anders over. Daar gaat men alleen nog maar 60-plussers vaccineren met het vaccin, zo staat te lezen op
de NOS. Verreweg de meeste gevallen, en ook de dodelijke gevallen, met trombose waren mensen onder de 60 jaar.
Dit naar aanleiding van een advies van een Duitse vaccincommissie. In Duitsland zijn er 31 gevallen gemeld van mensen die trombose kregen na een prik met het AstraZeneca-vaccin. In Duitsland wordt al gesproken over een ramp voor het vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin en dat is volkomen begrijpelijk. Ook is het onbegrijpelijk dat alleen al in Europa verschillende commissies compleet anders denken over het gebruik van dit vaccin. Waardoor het vertrouwen in het Brits-Zweedse vaccin zo langzamerhand helemaal verdwijnt.
Ook is het opmerkelijk dat Duitsland zich niks aantrekt van het advies van het EMA en zélf bepaalt welke leeftijdsgroep nog eventueel dit vaccin kan krijgen. De Duitsers willen geen risico meer lopen met mensen onder de 60 jaar. Ook in Canada heeft men een leeftijdsgrens ingesteld voor het vaccin, daar ligt de grens op 55 jaar.
Al met al is de situatie behoorlijk onoverzichtelijk. Wat een geblunder: trekt Hugo de Jonge soms ook aan de gezondheidstouwtjes in de hele EU, ofzo?