EU: Drie miljoen extra asielzoekers in 2016

Geen categorie05 nov 2015, 15:00

Volgens de Europese Unie zal de vluchtelingenstroom het komende jaar verdriedubbelen.

In 2015 kwamen tot nu toe 700.000 asielzoekers de EU binnen, een recordaantal. Maar volgens de Europese Commissie zal de immigratiestroom het komende jaar niet afnemen. Een rapport dat donderdag werd gepresenteerd, voorspelt dat in 2016 nog eens drie miljoen immigranten asiel zullen aanvragen in de EU. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie:

In het algemeen wordt aangenomen dat er drie miljoen extra personen zullen arriveren in de EU in de beschouwde periode.

Technisch gezien moeten de immigranten asiel aanvragen in het EU-land waar ze het eerst arriveren, maar de meeste asielzoekers hebben Duitsland of Zweden als reisdoel voor ogen. Één van de landen waar de meeste asielzoekers de EU binnenkomen, is Griekenland. Vooral het eiland Lesbos is een populaire toegangspoort tot de EU, omdat het relatief gemakkelijk te bereiken is door vanuit Turkije een boot te nemen.

Vanmiddag bracht de Griekse premier Tsipras een bezoek aan Lesbos, samen met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. Naast het feit dat zijn Griekenland nog steeds te kampen heeft met een ernstige economische crisis, wordt ook de vluchtelingencrisis een groeiend probleem. Tsipras bezocht onder andere een immigratiecentrum waar asielzoekers zich registreren na hun aankomst. Tsipras zag zelf hoe migranten met een rubberbootje arriveerden op het eiland:

We zagen met onze eigen ogen hoe een zelfgemaakt bootje arriveerde, vol vluchtelingen. En inderdaad, we beseften dat dit een crimineel proces is dat wordt uitgevoerd door de smokkelaars die vluchtelingen op vaartuigen proppen die niet eens echt boten zijn, maar zelfgemaakte opblaasdingen. Wat er gebeurt in de Aegaeïsche zee is een misdaad, en het moet stoppen.

Tsipras opende een nieuw registratiecentrum voor asielzoekers op Lesbos, dat zal worden bemand door personeel van Frontex – de organisatie die verantwoordelijk is voor de bescherming van EU-buitengrenzen.

De Europese Unie probeert de migratiestroom gelijk te verdelen over individuele lidstaten, maar dat plan lijkt in de praktijk lastig uit te voeren. Het is de vraag of, en zo ja wat voor maatregelen er zullen worden genomen om de alsmaar groeiende immigratie in 2016 in te dammen.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten