1. Home
  2. Esther Voet heeft gelijk

Esther Voet heeft gelijk

Geen categorie07 mei 2014, 10:14
PVV-samenwerking met FPÖ is bijzonder problematisch.
Het zal de voorzitter van CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) ongetwijfeld veel kritiek opleveren uit PVV-hoek, maar ze heeft 100 procent gelijk dat ze de op handen zijnde samenwerking tussen de PVV en de Oostenrijkse FPÖ bekritiseert. 

„Het is verontrustend dat Wilders als een blad aan een boom is omgedraaid”, vindt CIDI-directeur Esther Voet. „Altijd heeft hij gezegd niet met extreemrechts in zee te gaan, maar dat gebeurt nu toch. Het is een glijdende schaal”, constateert Voet. De FPÖ, opgericht door oud-SS’ers, wentelt zich nog ’in het bruine verleden’, aldus Voet. „Zij zijn echt nog niet in het reine gekomen met het verleden. In Oostenrijk is de situatie echt heel anders dan in Duitsland. Joden hebben helemaal niets goeds te verwachten van de FP֔, zegt ze.

Eén van de redenen daarvoor is dat, hoewel Oostenrijk en Duitsland feitelijk twee handen op één buik waren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, de eerste de schuld voor de holocaust compleet in de schoenen van de tweede heeft geschoven. De wereld heeft daar dapper aan mee gedaan: Duitsland was schuldig, Oostenrijk was een 'bezet' land. Feitelijk waren de Oostenrijkers natuurlijk dolblij dat ze werden ingelijfd door het Grote Duitse Rijk en waren ze net zo, zo niet nog meer!, antisemitisch als hun Duitse broeders, maar daar hoor je bijna niemand over. 
En dus hebben zij niet af hoeven te rekenen met het fascisme en de jodenhaat in eigen kring. Het gevolg is niet alleen dat een SS'er een partij als de FPÖ kan opzetten, maar ook dat die club zowaar een rol van betekenis kan spelen in de Oostenrijkse politiek.
Eurosceptische partijen moeten de krachten bundelen, maar zij moeten uitzonderingen maken voor uitgesproken antisemitische en racistische partijen als de FPÖ. Daar mag nooit en te nimmer een coalitie mee worden aangegaan. Nee, ook niet als dat 'meer invloed' oplevert in het Europees Parlement. 
Voet heeft gelijk. Als de PVV gezien wil worden als eurosceptisch, pro-Israël én fatsoenlijk moet de samenwerking met de FPÖ per direct worden beëindigd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten